Francisco Negrin – regissör

negrinfrancisco
Francisco Negrin – regissör

Francisco Negrin – regissör

Han är född i Mexico City 1963. Han debuterade 1989 som operaregissör med ett uruppförande av Debussys operafragment The Fall of the House of Usher och har sedan dess regisserat mer än 30 operauppsättningar i operahus världen över. Han har tidigare svarat för regin av Händels Julius Caesar på Den Kongelige Opera i Köpenhamn 2002 han vann en Reumert för den uppsättningen. Inspelningen är upptagen på en dvd. Han svarade också för Poul Ruders Process Kafka 2005 på Den Kongelige Opera i Köpenhamn.

Han har arbetat på flera av världens största operascener bl. a. gjorde han stor succé med Julius Caesar på operan i Sydney 2004. Uppsättningen vann fem Australian Green Room priser och uppsättningen blev inspelad på både CD och DVD. Han är känd för andra uppsättningar som Rinaldo, Orlando och Partenope på New York City Opera, Los Angeles Opera, Lyric Opera of Chicago och Covent Garden Opera i London.

Han er født i Mexico City 1963. Han har arbejdet ved teatre og festivaler over hele verden. Hans debut som operainstruktør var med en uropørelse af Debussys operafragment The Fall of the House of Usher ved Den Internationale Operafestival i London og ved Nationaloperaen i Lissabon (1989). Blandt Francisco Negrins tidlige produktioner var blandt andet nyopsætninger af Massenets Werther for Operaen i Nice og Haydns Orlando Paladino på Garsington Manor 1990. I 1991 iscensatte Francisco Negrin La Traviata af Verdi samt The Jewel Box af Mozart/Griffith på Opera North, i 1992 Mozarts Cosi fan tutte på operaen i Seattle samt Verdis Don Carlos på Victoria State Opera i Melbourne. Året efter, i 1993, instruerede han to verenspremierer af James MacMillan ved Edinburgh Festivalen.Blandt Francisco Negrins øvrige produktioner er opsætninger af Chaussons Kong Arthur (1995), Offenbachs Hoffmanns eventyr (1996), Schoecks Venus og Mozarts Mitridate på Geneve Operaen (1996), samt europapremiären på Philip Glass på Det Kongelige Teater i København (1997 og 1998). I 1999 og 2000 prøvede han kræfter med Bellinis Norma, Strauss’ Arabella,Webers Jægerbruden, Ginasteras Beatrix Cenci og Händels Rinaldo. Den opsaetning af Julius Caesar, som han skapte till Sydney Operaen i 1994, er udkommet både på video, DVD og CD, og har vundet fem Australian Green Room Priser, blandt andet for bedste instruktør. Francisco Negrins seneste projekter omfatter iscenesættelser af Mozarts Mitridate i Santa Fe,Händels Partenope i Chicago, Beethovens Fidelio i Antwerpen,Mzarts Don Juan til Glimmerglass Festivalen og Händels Orlando og Philip Glass’ Orphée på Covent Garden i London,Richard Strauss’ Arabella i Antwerpen, samt Händels Agrippina i Santa Fe. Hans iscenesættelse af Julius Cæsar på Det Kongelige Teater i 2002 var ét af sæsonens store tilløbsstyker, og opsætningen vandt en Reumert for Årets bedste opera.

FRANCISCO NEGRIN. instruktör, er födt i Mexico City i 1963. Han har arbejdet ved teatre og festivaler over hele verden. Hans debut som operainstruktor var med en uropförelse av Debussys operafragment Fall of the House of Usher ved Den Internationale Operafestival i London og ved Nationaloperaen i Lissabon (1989). Blandt Francisco Negrins tidlige produktioner var blandt andet nyopsaetninger af Massenets Werther for Operaen i Nice og Haydn´s Orlando Paladino på Garsington Manor i 1990.1 1991 iscenesatte Francisco Negrin La Traviata af Verdi samt Jewel Box af Mozart/Griffith på Opera North, i 1992 Mozarts Cosi fan tutte på operaen i Seattle samtt Verdis Don Carlos på Victoria State Opera i Melbourne.Året efter, i 1993, instruerede han to verdenspre-mierer af James MacMillan ved Edinburgh Festivalen. Blandt Francisco Negrins ovrige produktioner er opsaettninger af Chaussons Kong Arthur (1995).Offenbachs Hoffmanns eventyr(1996), Schoecks Venus og Mozarts Mitridate på Geneve Opera samt europapremieren på Philip Glass’ Orphée på: Det Kongelige Teater i Kobenhavn (1997 og 1999). I 1999 og 2000 provede han kraefter med Bellinis Norma, Strauss’ Arabella, Webers Jaegerbruden,Ginasteras Beatrix Cenci og Händels Rinaldo. Den opsaetning af Julius Caesar, som han skabte til Sydney Operaen i 1994, er udkommet både på video, DVD og CD, og har vundet fem Australian Green Room Priser, bland annet for bedste instruktör. Francisco Negrins seneste projekter omfatter iscenesaettelser af Mozarts Mitridate i Santa Fe, Händels Partenope i Chicago, Beethovens Fidelio i Antwerpen, Mozarts Don Juan til Glimmerglass Festivalen og Händels Orlando og Philip Glass, Orphée på Covent Garden i London, Richard Strauss’ Arabella i Antwerpen, samt Händels Agrippina i Santa Fe. Hans iscenesaettelse af Julius Caesar på Det Kongelige Teater i 2002 var ét af saesonens store tillöbsstykker, og opsaetningen vandt en Reumert for Årets bedste opera. I förbindelse med repremieren i 2005 bliver den optaget af DR-TV, som senere på året sender operaen på DR1. Det er planen,at denne optagelse senere bliver udgivet på DVD på det prestigefyldte pladeselskap Decca.

Länktips

Wikipedia about Francisco Negrin

Opera Warhorses about Francisco Negrin

Francisco Negrin´s web-site

Artist Management for Francisco Negrin

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts