Fredagskonsert med Wagner/Sjostakovitj på Malmö Opera

Årets första orkesterkonsert ägde rum i fredags med verk av Wagner och Sjostakovitj och med sopranen Cornelia Beskow som solist i Wagners  Wesendonck-lieder.

Fredagskonserten presenterades av John Löfgren, till vardags medlem av cellostämman i Malmö Opera-orkester, inte utan humor eller kanske heter det med glimten i ögat? Dessutom lyckades han väl med att förklara hur jag kunde ta till mig Sjostakovitjs 5:e symfoni!Först vi fick lyssna på förspelet till Richard Wagners Tristan och Isolde. Vanligtvis lutar jag mig tillbaka sluter ögonen och bara tar in musiken, men i Steven Sloanes version blev det inte så berörande och njutningsrikt som det brukar. Cornelia Beskow kvällens solist sjöng därefter de s k Wesendonck- Lieder, fem sånger signerade Mathilde Wesendonck, på ett helt formidabelt, känsligt, nyansrikt, och vackert sätt.

Sjostakovitjs femma

Efter paus gavs Sjostakovitjs omtalade 5:e symfoni!  Det var premiär för mig, tror jag, och här hade jag egentligen inga särskilda förväntningar utan här var jag mest bara nyfiken på verket. Sjostakovitjs symfoniska verk är nästan helt okända för mig.Min kännedom om kompositören begränsar sig till hans opera Lady  Macbeth från Mtzensk, som jag för övrigt har upplevt vid flera tillfällen. Det blev en symfonisk fullträff med Malmö Operaorkester i full schwing! Här fanns ingenting i övrigt att önska av dirigentens insatser eller  Malmö Operaorkester.

Det blev som helhet en mycket fin konsertupplevelse och kanske blir det inledningen till att jag åter börjar lyssna på symfonisk musik?

Om föreställningen

INFORMATION

Premiär: 15 februari 2019
Plats: Stora Scenen, Malmö Opera, Malmö

UPPHOVSPERSONER

Musik: Richard Wagner och Dmitri Sjostakovitj | Wesendonck-lieder: Mathilde Wesendonck

MEDVERKANDE

Cornelia Beskow solist, Malmö Operaorkester, Steven Sloane dirigent, John Löfgren presentatör