Fredagskonsert på Malmö Opera 30.11 kl 19

Fredagskonsert på Malmö Opera 30.11 kl 19

solist Camilla Tilling, dirigent Karen Kamensek

Program

Richard Strauss, svit ur Rosenkavaljeren, Vier letzte Lieder
Ludwig van BeethovenSymfoni nr 5

Malmö Operaorkester
Solist Camilla Tilling (sopran)
Dirigent Karen Kamensek

Strauss skrev Vier letzte Lieder “De fyra sista sångerna” för sopran och orkester 1948. Han var 84 år gammal, han hade upplevt nederlag och succéer som kompositör och sett sitt land slukas av barbari. ”Den värsta epoken i mänsklighetens historia är över”, skrev han i sin dagbok, ”de tolv år då kriminella regerade med ondska, okunnighet och kulturfientlighet och då Tysklands 2000 år av kulturell utveckling mötte sitt öde.” I de smärtsamt vackra sångerna tonar bilden av en man som med lugn och tillförsikt väntar på det oundvikliga slutet. Solist är den svenska stjärnsopranen Camilla Tilling, som sjungit på scener som La Scala i Milano, Covent Garden i London och Metropolitan i New York.

1944 framfördes en svit med valsmusik ur Rosenkavaljeren av New York Philharmonic Orchestra, förmodligen arrangerad av den polskfödde dirigenten Artur Rodziński. Den inleds med preludiet till Strauss underbart vackra opera och når så småningom fram till en vals, som illustrerar den pompösa baron Ochs, innan den avslutas med en nykomponerad coda. Det finns flera orkesterversioner med musik ur Rosenkavaljeren, men ingen så sammanfattande som den som tillskrivs Rodziński.

I konsertprogrammets andra del får vi höra Beethovens Symfoni nr 5 i c-moll op 67, ett av musikhistoriens största mästerverk. Den första takten “ta-ta-ta-taaa” är kanske den mest kända frasen i världen. Enligt Beethoven själv är det ljudet av ödet som knackar på kompositörens dörr, vilket gett symfonin dess namn, Ödessymfonin. Den fångar lyssnaren och behåller den sedan i ett järngrepp till sista satsen. Verket är tillsammans med Beethovens Symfoni nr 9 det mest kända av Beethovens alla verk, och för många vägen in till den klassiska musiken.

Läs mer

Camilla Tilling här

Malmö Opera

Related posts