Fredrik Zetterström baryton

Nikolaj Heiselberg Trap
82 / 100

Fredrik Zetterström har varit engagerad vid flertalet skandinaviska operahus såsom Drottningholms Slottsteater, Malmö Opera, GöteborgsOperan, Folkoperan, Det Kongelige Teater i Köpenhamn, Den Jyske Opera, NorrlandsOperan, VärmlandsOperan och Trönderoperan i Trondheim. Han har även framträtt vid Brooklyn Academy of Music i New York och Chicago Opera Theater.

Fredrik Zetterström baryton 1972-

Bland roller Fredrik gjort kan nämnas Enrico (Lucia di Lammermoor), Figaro (Barberaren i Sevilla), Germont (La Traviata), Greven (Figaros Bröllop), Leporello (Don Giovanni), Marcel och Schaunard (La Bohème), Harlekin (Ariadne på Naxos), Valentin (Faust), Don Pizarro (Fidelio), Jago (Otello), Escamillo (Carmen), Pantalone (Kärleken till de tre apelsinerna), och titelrollen i Tjajkovskijs Eugen Onegin.

Fredrik har konserterat med bl. a Sveriges Radios Symfoniorkester, Göteborgssymfonikerna, Norsk Kringkastingsorkester, Trondheims Symfoniorkester, Norrköpings Symfoniorkester, Symfoniorkestern vid NorrlandsOperan, Helsingborgs Symfoniorkester och Nordiska Kammarorkestern, och hans konsertrepertoar innefattar bl. a Mahlers Rückert-lieder, Rangströms Kung Eriks Visor, Stenhammars Florez och Blanzeflor samt de flesta oratorierna ur standardrepertoaren. Han har arbetat med dirigenter som Raymond Leppard, Alexander Vedernikov, Leif Segerstam, Jane Glover, Jacques Delacôte, Pierre Giorgio Morandi, Joseph Swensen, Henrik Schaefer, Pietro Rizzo, Thierry Fischer samt de flesta av de nu verksamma svenska dirigenterna.

Fredrik Zetterströms stora vokala omfång har gjort honom till en framstående och uppskattad uttolkare av nya vokalverk. Han har medverkat vid flera uruppföranden av verk skrivna av Daniel Börtz, Thomas Jennefelt, Sven-David Sandström, Knut Nystedt, Karin Rehnqvist och Lars Ekström.

Under åren 2001-2004 var Fredrik knuten vid Malmö Musikteater där han framträdde som Leporello, Jago, Harlekin och Marcello. 2004/05 sjöng Fredrik Figaro i Barberaren i Sevilla på NorrlandsOperan och Valentin i Gounods Faust på Malmö Opera. Under våren 2004 sjöng han Don Profondo i Rossinis Resan till Reims vid Chicago Opera Theater, dit han återvände i april 2005, då som Don Bartolo i Figaros bröllop. Hösten 2005 sjöng Fredrik Leporello i Don Giovanni med Håkan Hagegård i titelrollen på Värmlandsoperan och våren 2006 återvände han till Malmö Opera som Greven i Figaros bröllop under ledning av dirigent Arnold Östman.

Hösten 2006 rolldebuterade Fredrik som Rigoletto på Folkoperan i Stockholm och därefter sjöng han Marcello i La Bohème vid Malmö Opera. I rollen som Amfortas i Parsifal kom Fredriks mycket hyllade Wagnerdebut när Värmlandsoperan gav verket i Karlstad Domkyrka. Därefter följde Valentin i Faust för både GöteborgsOperan och Malmö Opera samt gästspel som Marcello på Det Kongelige i Köpenhamn.

Våren 2008 sjöng Fredrik sin första Jochanaan i Salome på Malmö Opera, där han hösten 2008 även gjorde rollen som Gerardo Escobar i urpremiären av Jonas Forsells opera Death and the Maiden på Malmö Opera. I juni 2008 sjöng Fredrik sin första Scarpia i Uppsala när Tosca gavs i stadens Domkyrka, Universitetsaula och Uppsala Slotts Rikssal.

Säsongen 2008-09 sjöng Fredrik Marcello i en nyproduktion av La Bohème på Göteborgsoperan och Balstrode i Brittens Peter Grimes på NorrlandsOperan. Hösten 2009 medverkade han i uruppförandet av Daniel Börtz opera Goya på Göteborgsoperan. Under våren 2010 syntes Fredrik som Marcello i GöteborgsOperans Bohème, samt som Jago i Verdis Otello på Uppsala slott, i regi av Wilhelm Carlson.

Säsongen 2010/11 inkluderade rolldebuten som Posa i Don Carlo på GöteborgsOperan, ledd av Christian Badea samt Wotan i Rhenguldet och Der Wanderer i Siegfried i den kritikerrosade Ringen på Värmlandsoperan i Karlstad. Senare samma säsong sjöng Fredrik Alfio i Cavalleria Rusticana och Canio i Pajazzo på Det Kongelige.

Sommaren 2011 sjöng Fredrik Giorgio Germont i La Traviata på Teater Hedeland. Hösten 2011 gjorde han stor succé med sin tolkning av Wozzeck på NorrlandsOperan. Produktionen leddes av Roland Kluttig och regisserades av Bogdan Zsyber och Carina Reich. Denna kritikerrosade Wozzeck spelades in och sändes på SVT.

2012 debuterade Fredrik Zetterström på Kungliga Operan i Stockholm som Scarpia i Tosca, med José Cura som Cavaradossi och Emma Vetter som Tosca. Under November sjöng han i samma hus sin första Renato i Verdis Maskeradbalen, i regi av Tobias Theorell och ledd av Pier Giorgio Morandi.
2012 erhöll Fredrik det prestigefyllda Operapriset från Tidskriften OPERA för sin tolkning av  Wozzeck på NorrlandsOperan. Våren 2013 sjöng han titelrollen i Aribert Reimanns Lear på Malmö Opera.

Stipendier

Under 2009 erhöll Fredrik Zetterström ett nyinrättat stipendium, Richard Brodins, genom Operavännerna vid Kungliga Operan i Stockholm.

Tidskriften OPERA utsåg honom till årets pristagare 2012. Birgit Nilsson stipendiat 2013

Skivtips

Fredrik Zetterström sjunger kung Carlo Gustavo i Jacopo Foroni´s “Cristina Regina di Svezia” som finns utgiven på Sterlingcd och den kan beställas här
Fredrik Zetterström föddes 1972 i Stockholm och är en av Sveriges ledande barytonsångare. Han studerade vid Operahögskolan i Stockholm 1992-1994 och var elev till professor Birgit Stenberg. Fredrik har sjungit de flesta av operalitteraturens stora barytonpartier, så som Rigoletto,Jago i Otello,Rodrigo i Don Carlos, Figaro i Barberaren i Sevilla, Germont i La Traviata, Scarpia i Tosca och Greven i Figaros bröllop. Han har varit verksam vid nästan alla svenska opera- och konserthus, men även utomlands, så som Det Kongelige Teater i Köpenhamn, Den Jyske Opera i Århus och Chicago Opera Theater. Tidigare i år har han sjungit Wotan i Das Rheingold samt Vandraren i Siegfried i Wermland Operas uppsättning av Wagners Nibelungens Ring. Efter Wozzeck väntar Pagliacci och Cavalleria Rusticana på Det Kongelige och därefter Tosca på Kungliga Operan i Stockholm.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Don Giovanni Leporello Malmö Opera 8.3.2002
La Traviata Giorgio Germont Malmö Opera 14.9.2002
Ariadne på Naxos Harlekin Malmö Opera 25.1.2003
Faust Valentin Malmö Opera 17.2.2005
Figaros bröllop Greve Almaviva Malmö Opera 29.3.2006
Faust Valentin GöteborgsOperan 6.10.2007
Salome Jochanaan Malmö Opera 2.3.2008
Death and the maiden Gerardo Escobar Malmö Opera 20.9.2008
La Bohème Marcello GöteborgsOperan 15.1.2009
Goya Xavier GöteborgsOperan 26.9.2009
Pärlfiskarna Zurga Folkoperan 6.12.2009
Otello Jago Aulan Uppsala Universitet 12.6.2010
Don Carlos Rodrigo GöteborgsOperan 20.11.2010
Wozzeck Wozzeck NorrlandsOperan 1.10.2011
Cavalleria Rusticana Alfio Den Kongelige Opera i Köpenhamn 12.12.2011
Pajazzo Tonio Den Kongelige Opera i Köpenhamn 12.12.2011
Rhenguldet Wotan Wermland Opera 18.4.2011
Rhenguldet Wotan Wermland Opera 13.6.2011
Siegfried Vandraren Wermland Opera 22.4.2011
Siegfried Vandraren Wermland Opera xx.6.2011
Pajazzo Tonio Den Kongelige Opera i Köpenhamn 2.1.2012
Cavalleria Rusticana Alfio Den Kongelige Opera i Köpenhamn 2.1.2012
Maskeradbalen Ankarström Kungliga Operan Stockholm 24.11.2012
Lear Lear Malmö Opera 27.4.2013
Lear Lear Malmö Opera 15.5.2013
Lear Lear Malmö Opera 22.5.2013
Rosenkavaljeren Faninal Malmö Opera 26.4.2014
Tokfursten Tokfursten Vattnäs Konsertlada 10.7.2014
Aida Amonasro Malmö Opera 20.3.2015
Staden Mahagonnys uppgång och fall Treenighets-Moses NorrlandsOperan 13.10.2015
La Gioconda Barnabas Malmö Opera 25.3.2017
La Gioconda Barnabas Malmö Opera 1.4.2017
Rosenkavaljeren Faninal DNO Opera & Ballett i Oslo 2019
Höstsonaten Viktor Malmö Opera 28.9.2019
Siegfried Vandraren Göteborgs<operan 2021

Läs mer

Intervju med Fredrik Zetterström i OV-Revyn, medlemstidning för Operavännerna vid Kungliga Operan i Stockholm Februari 2010

Vårt samtal med Fredrik, som nyligen fått Richard Brodins stipendium, skulle kunna rubriceras: Mitt i karriären – 37-årig baryton funderar över vad han gjort och önskar göra. T.ex. valet att jobba mycket i Sverige. Fredrik bor på Södermalm med en åttaårig dotter och hustrun Malin Gjörup, som är utbildad operasångerska men nu konsertagent. – Jag tror hon har lagt av att sjunga, men ibland står det noter på pianot när jag kommer hem. Förutom engagemang i Chicago och gästspel med Folkoperan på 90-talet har Fredrik bara sjungit i Skandinavien. Men där har det blivit desto mer, t.ex. under det gångna året flera roller i Malmö, Valentin i Gounods Faust på Jylland, Balstrode i Peter Grimes i Umeå, Goyas son i Börtz nya opera i Göteborg. Och nu senast i Folkoperans Pärlfiskarna, vilket inte var planerat men råkade passa in i schemat när en förlängd spelperiod och en kollegas sjukdom ledde till ett inhopp som Zurga. – Klart man vill vara hemma! Jag är osunt kär i Stockholm, och Folkoperan är ju så nära. Min första roll där var Förste filistén i Simson och Delila 1991. Den bästa skola man kan få! Zurga är en fantastisk roll där man behöver allt från “baryton-Martin” i akt 1 till dramatisk baryton i akt 3. Det är den roll i pjäsen som utvecklas. Men det är en konstig opera – jag saknar att inte Nadir och Zurga har någon konfrontation mot slutet. Citatet visar flera drag hos Fredrik. För det första, medvetenheten om tradition. “Baryton-Martin” är beteckningen på en hög, lyrisk baryton, uppkallad efter en fransk 1800-tals-sångare. Hos Fredrik ligger cd-skivorna i travar, lika ofta privata kopior från utländska operahus som kommersiella utgåvor av historiska kolleger. – Jag har ett genuint och kanske inte helt nyttigt intresse för bel canto. Man måste intressera sig för traditioner. När jag gick Operahögskolan sjöng vi igenom massor av äldre repertoar på vår lediga tid – gör de så idag? För det andra, intresset för det dramatiska innehållet, även om han anger proportionerna musik-teater för sin egen del som 51% kontra 49%. – Regissören är viktig för mig. När man gör sin sjunde Marcel i Bohème kräver jag mer än att kunna säga “så här brukar jag göra”. Elisabeth Linton och Tobias Theorell hör till dem jag jobbat med nyligen och som jag gillar. Framför allt ska en operaregissör vara musikalisk. Teaterregissörer är ibland rädda för stillhet. Stewart Laings Faust i Malmö minns jag särskilt. Och nog börjar det bli dags för Wozzeck. Det är viktigt att prova allt, och Fredrik gillar att repetera – “mer än halva nöjet”. Bland annat därför uppskattar han de skandinaviska operahusens långa repetitionstider, i regel sex veckor mot de tre han fick i Chicago. – Alla inser inte hur hög standarden är i Skandinavien – den bidrar också till att jag inte känner att jag behöver ge mig ut i världen. Att bygga en röst är det svåraste som finns, tycker Fredrik, som sedan 17 – 18 år har Birgit Stenberg (nu 93 år) som lärare. Hans förebild är Ingvar Wixell, som han ringer och ber om råd. Till exempel när Karlstad erbjöd honom att sjunga Don Pizarro i Fidelio. – En av de få roller jag ångrat. Wixell varnade för den, men den såg inte så farlig ut. När vi repeterat insåg jag hur jobbig den är. Men man ska inte gå för varligt fram. Vad som går och inte går beror förstås på den teater det gäller. Även i Malmöoperans “vedervärdiga” akustik går det att “sjunga in sig”. Då var det svårare med fjolårets Tosca-projekt i Uppsala, med olika spelplatser för de tre akterna. Fredrik sjöng Scarpia. – Att byta akustik är inte lätt. Uppsala Domkyrka har nog Sveriges sämsta akustik. I juni blir det fem föreställningar av Otello i Uppsala, men då håller man sig till Universitetets aula. I den produktionen sjunger Fredrik Jago med Emma Vetter och Michael Weinius i de andra huvudrollerna. – Det blir första gången jag upprepar en roll med samma regissör, Wilhelm Carlsson. Vår förra var i Malmö. Men Jago är en av dessa underbara roller som man kan diskutera hur länge som helst, liksom Germont i La Traviata. Till hösten kommer en annan upprepning: Posa i Don Carlos, nu i Göteborg med Staffan Valdemar Holm som regissör. Fredrik gjorde Posa redan som ung på Folkoperan och senare på konsert. Nya stora roller är däremot Wotan i Rhenguldet och Vandraren i Siegfried, som Fredrik ska göra när hela Ringen spelas i Karlstad april – juli 2011. – Vi ska repetera av och till under sex månader. Men först har jag satt av tid i början av 2010 för att lära mig rollerna. Wilhelm Carlsson regisserar och Henrik Schaefer dirigerar, liksom när vi gjorde Parsifal i Karlstad. Då sjöng Fredrik Amfortas, och på hans utförliga hemsida https://zetterstrom.dinstudio.se räknar vi till ett femtiotal roller under snart tjugo år. Men inte många konserter: – Jag är ingen jättestor fan av det, men jag sjunger Kung Eriks visor och Förklädd gud. Och Kullervo i Umeå – jag har aldrig varit så tagen under en föreställning som när jag satt kvar och bara lyssnade på sista satsen! Så vad ska stipendiet användas till? Det vet inte Fredrik än, men han har funderingar. Kanske ta sig tid att åka och studera in något. Han nämner Mario Zanasi, en hos oss rätt okänd baryton över de 80, vars karriär kom i skuggan av några mer berömda, men som Fredrik förstås har inspelningar av. Och Dame Gwyneth Jones, som sjöng Herodias i Salome när han gjorde Jochanaan i Malmö för snart två år sedan. – Otroligt vänlig och normal. Hon var tidigt en av mina stora favoriter, vilket hon fick veta. På ett ställe har hon ett högt B, som hon sjöng vid kanten av Jochanaans brunn. Höjdtonerna satt fortfarande bra, och varje kväll när hon tagit tonen blinkade hon åt mig! När Kungliga Operan hastigt fick skapa en ny säsong under hösten i stället för att ha stängt förhörde operachefen sig med Fredrik om Gérard i Andrea Chénier, men han var redan upptagen av Posa. Säkert blir det något annat framöver. Vi ser fram mot det och att få prata mer om barytontraditioner. Kanske en framtida medlemskväll? Ur OV-Revyn (2010) – Operavännerna vid Kungliga Operan © Artikelförfattarna Nils-Göran Olve, Leif Nilsson och OperaVännerna vid Kungliga Operan Om du efter att läst denna intressanta artikel önskar bli medlem hos Operavännerna vid Kungliga operan i Stockholm har du här en direktlänk till föreningens hemsida