Friskytten Weberopera på Folkoperan – synopsis

Peter Nyqvist romans- och kyrkosångare - tenor

Friskytten Weberopera på Folkoperan – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Carl Maria von Weber|Text: Friedrich Kind efter Johann August Apels och Friedrich Launs Der Wilde Jäger|

Libretto

Libretto på tyska

Premiär

Uruppförande: Berlin, Neues Schauspielhaus 18 juni 1821. Svensk premiär: Operan Stockholm 23 april 1823.Sett föreställningen på Folkoperan

Akt 1

Den unge jägaren Max och fursten Kunos dotter Agathe älskar varandra. Men Agathes far kan inte låta paret gifta sig utan att Max i enlighet med gammal sed och tradition lyckas bevisa sin duglighet i ett skytteprov. Max är dessvärre inte särskilt bra på att skjuta. Han lider ett svidande nederlag i en prickskyttetävling och blir häcklad av vinnaren den rike bonden Killian.

Max lämnas ensam och förtvivlad, men Kasper, en annan jägare, dyker upp och försöker övertala Max att följa med honom till den gasthärjade Vargklyftan vid midnatt för att där med hjälp av den Svarte Jägaren Samiel, gjuta sju så kallade frikulor. Sex träffar målet, men den sjunde styr Samiel dit han vill. Max ser ingen annan utväg än att stämma möte med Kaspar i Vargklyftan. När Max gått avslöjar Kaspar sina verkliga motiv. Han visar sig ha gamla ouppklarade affärer med Samiel, som nu Max kan komma till användning för att klara sig ur.

Akt II

Hemma hos Agathe råder stort tumult. En tavla har strax tidigare rasat ner i huvudet på Agathe och hon får hjälp att förbinda pannan av sin väninna Ännchen. Ännchen försöker muntra upp den oroliga och längtansfulla Agathe, men lämnar till slut henne ensam. Agathe saknar Max och spanar oroligt efter honom. Till slut dyker Max äntligen upp, men bara för att meddela att han måste gå igen, han har ju sitt hemliga möte med Kaspar vid midnatt. Max tar farväl av flickorna och beger sig ut i natten.

I Vargklyftan förbereder Kaspar kulstöpningen. Kaspar frambesvärjer Samiel och försöker förhandla med honom. Det visar sig att Kaspar sålt sin själ till Samiel och att hans frist löper ut redan nästa dag.Kaspar erbjuder Samiel Max själ i utbyte mot ytterligare en frist. Samiel ger ett tvetydigt svar, men Kaspar övertygas och Samiel försvinner.

Max dyker upp i Vargklyftan men varnas omedelbart av mystiska uppenbarelser. Han bestämmer sig ändå för att fortsätta och Kaspar och Max sätter igång med kulstöpningen. Naturens mörka krafter sätts i gungning och kulorna börjar ta form…

Akt III

Max och Kaspar springer glatt runt i skogen och träffar allt de siktar på. Rykten om deras plötsliga träffsäkerhet börjar sprida sig och Max kallas till slut till Kuno för att avlägga det slutgiltiga skytteprovet.

Agathe som också nåtts av nyheterna om Max träffsäkerhet gläds åt det stundande bröllopet, men oroar sig ändå för att allt inte verkar ligga rätt till. Ytterligare ett illavarslande tecken får hon när hon öppnar asken som Ännchen och brudtärnorna kommit med och skulle innehålla bröllopskransen.

Så har stunden kommit för det avgörande skottet, provskottet. Alla har samlats för att se Max bevisa sin duglighet.Men Max och Kaspar har redan hunnit göra av med sex av de magiska kulorna. Endast den sjunde kulan återstår…

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

 

Related posts

Kommentera