Gaetano Donizetti kompositör 1797-1848

Gaetano Donizetti Gaetano Donizetti

Donizetti föddes i Bergamo där kompositören Simone Mayr 1806 öppnade en musikskola. Donizetti var en av de första eleverna. Mayr såg också till att han skickades till Bologna för ytterligare studier och senare presenterades för en impressario, som beställde fyra operor av honom. Fram till 1830 skrev han upp till fem operor om året, men ingen av dem dem blev några större succéer och alla är bortglömda idag. Förändringen inträdde med Anna Bolena.

Gaetano Donizetti

1822 gjorde han succé med Zoraida di Granata i Rom, vilket ledde till att han fick kontrakt på en ny opera för Teatro Nuovo i Neapel. Där hade Rossini präglat musiklivet i sju år men han lämnade staden ungefär då Donizetti kom, så denne hade ingen konkurrens. Premiären i Milano 1830 blev en sådan framgång att den fick genklang även utanför Italien, och två år senare visade Donizetti med Kärleksdrycken att han också behärskade den komiska operan. 1835 kom ännu en succé, Lucia di Lammermoor som blev ett av den romantiska operans främsta verk i Italien. Det var dock inte alla Donizettis operor från denna tid som blev väl mottagna.

Neapel

I Neapel förbjöd censuren Poliuto, och då Donizetti samtidigt vrakades som kandidat till posten som chef för konservatoriet beslöt han att fara till Paris. Där blev La favourite (1840) och Regementets dotter (1840) väl mottagna, men sejouren i Frankrike medförde inte den ekonomiska vinning som Donizettis hade hoppats på. Han fortsatte därför till Rom och Bologna och vidare till Wien, där Linda di Chamounix tillförsäkrade honom befattningen som hovkapellmästare. Han var dock bunden till Wien bara halva året och fick sin komiska opera Don Pasquale uruppförd i Paris 1843, där den tack vare Grisi i huvudrollen blev en sensationell framgång.

Sjukdom

Donizetti var emellertid redan då märkt av sin sjukdom och de båda sista operorna, Maria di Rohan, som sattes upp i Wien 1843, och Dom Sébastian, som hade premiär samma år i Paris, hade inte samma kvalitet som de föregående mästerverken.1846 lades han in på ett sanatorium i Frankrike men levde sina sista år i födelsestaden Bergamo

Hans operor ett urval

Verk Svensk titel Premiär
Anna Bolena Anna Bolena 1830
Maria Stuarda Maria Stuarda 1831
L´elisir d´amore Kärleksdrycken 1832
Il Campanello   1836
Lucia di Lammermoor Lucia di Lammermoor 1835
La fille du régiment Regementets dotter 1840
La favourite   1840
Linda di Chamounix Linda di Chamonix 1842
Maria di Rohan  Maria di Rohan 1843
Don Pasquale Don Pasquale 1843

Komplett förteckning över hans verk finns här