Galakonsert med Plácido Domingo på Malmö Arena

Plácido Domingo mexikanskfödd tenor
Galakonsert med Plácido Domingo på Malmö Arena

Galakonsert med Plácido Domingo på Malmö Arena

En av de mest erkända och mest inflytelserika operasångarna genom tiderna gästar Malmö Arena – den spanske tenoren Plácido Domingo!

Mitt eget förhållande till Plácido Domingo handlar främst om att han för mig är en av de Tre Tenorerna, som gjorde tenorerna på var mans läppar världen runt under slutet av 80-talet och några år in på nittiotalet. Detta tillsammans med José Carrera och Luciano Pavarotti.

Under senare tid har jag också upplevt honom i flera föreställningar från Metropolitan Opera, som vi har kunnat ta del av via Folkets Hus/Parkers digitala biografkedja.

Han är ju också känd här i landet som den förste som fick The Birgit Nilsson Prize häromåret. Ett pris som han emottog på Kungliga Operan i Stockholm.

Om mindre än ett par veckor ger han en galakonsert på Malmö Arena och ytterligare en konsert i kungliga huvudstaden den 15 januari nästa år på Annexet.

Det skulle självklart vara kul att få uppleva Plácido Domingo i levande livet, men i skrivande stund är det inte riktigt klart. Särskilt som jag lyckades missa både Pavarottis framträdande på Globen, men också José Carrera,när den senare gästade Malmö Arena

Artiklar om Plácido Domingo

Artikel i Sydsvenskan

Här en kort presentation av MSO:

Malmö SymfoniOrkester (MSO) består av 95 begåvade musiker som ständigt briljerar i ett rikt och mångskiftande konsertutbud. MSO är stolta traditionsbärare av den symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den vidare in i framtiden. MSO lägger mycket energi på att hålla sig väl framme i de symfoniska trenderna i nuet och utveckla nya konsertkoncept, bl a dataspelsmusik och äventyr med olika teman. Nallekonserterna för de minsta är ett eget varumärke.

Flera inspelningar har blivit internationellt uppmärksammade med första pris i tävlingar som Cannes Classical Award och Diapason d’Or. Berwalds symfonier med MSO under ledning av Sixten Ehrling nominerades till ett av världens finaste priser Gramophone Award och utgivningarna med musik av Charles Ives (Naxos) har fått lysande kritik och utsågs i oktober 2008 till månadens Editor’s Choice av brittiska musiktidskriften Gramophone.

Även Franz Schmidts symfonier (Naxos) med förre chefdirigenten Vassily Sinaisky har uppmärksammats och lovordats av bl a Gramophone och BBC Music Magazine.

Sinaisky är numera orkesterns hedersdirigent.

MSO har också gjort ett antal barnskivor, senast med Georg Riedel (2009), och är stolta ägare av en Guldskiva (2008) tillsammans med Charlotte Perrelli. Grieg-inspelningen (Naxos) fick fint omdöme i New York Times och Gösta Nystroem-skivan (BIS) med tidigare chefdirigent Christoph König och Malena Ernman Grammisnominerades i kategorin ”Årets klassiska” 2012.

Marc Soustrot är chefdirigent från säsongen 2011/2012.

Biljetter till Malmö Arena

Biljetter till Annexet i Stockholm

Mer om Plácido Domingo

Den världsberömde Plácido Domingo som i fjol fyllde 70 år och samtidigt firade 50-årsjubileum sedan hans första huvudroll. Domingo fortsätter karriären med oförminskad energi och en röst så vital och imponerande att ingen kan göra anspråk på titeln som världens främste tenor.

Född i Madrid 1941, men flyttade med familjen till Mexiko vid åtta års ålder. Som 18-åring debuterade han som sångare vid Mexikos nationalopera. Under 70-talet etablerade Domingo sig som en av världens ledande tenorer, bredvid den store Pavarotti. Pavarotti som han och José Carreras under 90-talet kom att uppträda med som “The Three Tenors”.

Han har hunnit göra mer än 3500 framträdanden och sjungit hela 138 olika roller. En bedrift som ingen annan tenor kan mäta sig med. Han har dessutom hedrats med ett stort antal utmärkelser. 2009 blev Domingo den allra första att mottaga Birgit Nilsson Prize i Stockholm, med en prissumma på en miljon dollar. Den enda vinnare som utsågs av Birgit Nilsson personligen innan hon gick bort.

Plácido Domingos repertoar sträcker sig från Mozart till Verdi, från Berlioz till Puccini, från Wagner till Ginastera. Ett stort antal skivinspelningar har det dessutom blivit. Arbetet i musikstudion har bland annat gett utdelning i form av hela tolv Grammys.

Vid sidan av sången är Plácido Domingo en högt respekterad dirigent som verkat på flera av de största operahusen i världen. Nyligen slutade han dessutom som chef för Washington National Opera efter 15 år vid tjänsten, men fortsätter att leda Los Angeles-operan.

Related posts

Kommentera