Galakväll och hyllningskonsert på Malmö Opera

Årets Birgit Nilsson stipendiekonsert med två höga sopraner
Galakväll och hyllningskonsert på Malmö Opera

Galakväll och hyllningskonsert på Malmö Opera

Malmö Opera spurtar i slutet av säsongen. Det blir en Galakväll med nummer ur det kommande spelåret. I foajén hörs den sista kammarkonserten för året samt Birgit Nilsson-pristagarnas stipendiekonsert. Massor av elever från kulturskolor i Skåne intar huset för att repetera och spela tillsammans med Malmö Operaorkester. Och vi ger er tillfälle att säga adjö till teaterchef Bengt Hall vid en Wagner-konsert med Leif Segerstam på pulten!

Onsdag 10 maj kl 19 spelar unga blåsar-och slagverkselever efter en dag av repetitioner tillsammans med Malmö Operaorkester. Korsdrag är Malmö Operas sätt att uppmärksamma regionens kulturskolor och konserten blir ett minne för livet för de som deltar.

Läs mer här

Stipendiekonsert

Lördag 13 maj kl 13 ger årets Birgit Nilsson-pristagare Alexandra Büchel och Hanna Husáhr en stipendiekonsert i Malmö Operas foajé.

Läs mer här

Galakväll

Onsdag 17 maj kl 20.30 spelar vi höjdpunkter ur den kommande säsongen på vår stora Galakväll. Ronny Danielsson regisserar och på scenen står artister som Svetlana Moskalenko, Leonardo Ferrando, och Oscar Pierrou Lindén. På det späckade programmet står musik ur Spelman på taket, Lakmé, Rigoletto med mera.

Läs mer här

Kammarkonsert

Lördag 20 maj kl 13 äger säsongens sista kammarkonsert rum i Malmö Operas foajé. Malmö Operas barnkör under ledning av Kristina Wessman Svensson sjunger sånger av Benjamin Britten.

Läs mer här

Hyllningskonsert

Torsdag 1 juni kl 19 Hyllningskonsert till Bengt Hall!  Leif Segerstam gör en bejublad återkomst till Malmö Opera och leder Malmö Operaorkester och solisterna Martina Dike, Iréne Theorin, Taras Shtonda och Michael Weinius genom andra akten ur Tristan och Isolde. Det blir Bengt Halls allra sista premiär som chef för Malmö Opera efter nära åtta framgångsrika år som ledare.

Läs mer här

Synopsis/handling Tristan och Isolde i andra akten (GöteborgsOperan 2013)

AKT 2

Isolde och Tristan, som måste hålla sin kärlek hemlig, har bestämt möte i natten.Brangäne varnar Isolde för det jaktsällskap vars jakthorn de hör ute i skogen. Det eftertraktade bytet är egenligen de två älskande. Melot, Tristans vän, ska ha förrått dem och röjt deras kärlek för Marke. Isolde tror inte för ett ögonblick på Brangäne. Hon släcker facklan som är tecknet på att kusten är klar och att Tristan kan komma.Brangäne sätter sig på vakt.

Tristan och Isoide faller hängivet i varandras armar, men känner samridigt en stark oro. Dagens förpliktelser och livet självt håller dem ifrån varandra. De ser ett liv framför sig tillsammans, men ändå för evigt åtskilda. Det är bara i natten och i döden som de skulle kunna leva ut sin käriek tillsammans, fullständigt och evigt.De ber den eviga natten sänka sig över dem och de försjunker i den i hänryckning. Men Brangänes varningsrop når Isoide och hon känner oron igen. Kommer inte döden att skilja dem åt? Kommer de att förbli Tristan och Isoide även i döden? Tristan svarar, att om han så gärna kan tänka sig att dö för kärlekens skull, hur skulle då kärleken kunna dö med honom? För attt stilla Isoldes oro över att de skall förlora varandra, ser han framför sig att de ska dö tillsammans. Oskiljaktiga, i evighet förenade. Ännu en gång, i stegrad extas, försjunker de i natten och kärleken.

Plötsligt bryter sig Märkes jaktsällskap in. Dagen gryr och Tristan och Isoide har ertappats i sin käriek, förrådda av Melot. Marke är förtvivlad över Tristans förräderi, den Tristan som han betraktar som sin son.

Tyngd av anklagelser och insikten att deras käriek är omöjlig, frågar Tristan Isolde om hon är beredd att följa honom in i natten. När Isolde svarar ja, utmanar Tristan Meelot. Han drar sitt svärd, men släpper det och låter Melot såra honom dödligt.

Läs handlingen/synopsis i sin helhet här

Related posts

Kommentera