Gåvan – urpremiär på OperaVerkstan

GÅVAN på Operaverkstan - fyra kortoperor
Gåvan – urpremiär på OperaVerkstan

Gåvan – urpremiär på OperaVerkstan

Morgondagens musikdramatik – fyra kortoperor – urpremiär på GÅVAN – på VERKSTAN

Vem ska skriva morgondagens musikdramatik? I ett utvecklingsprojekt tillsammans med Musikhögskolan i Malmö har Operaverkstan berett plats på Verkstans scen för två unga librettister och fyra kompositionselever. Tillsammans har de färdigställt fyra kortoperor, som nu ges form av ett erfaret team solister under ledning av den internationellt verksamma regissören Elisabeth Linton.

Bakgrund

Malmö Opera ska inte bara vårda kulturarvet genom att spela klassisk opera. Malmö Opera ska också vara drivande i att utveckla musikdramatiken i nya och spännande riktningar. Därför har Operaverkstan gett fyra unga svenska kompositionselever från Musikhögskolan i Malmö en möjlighet att se sina verk iscensatta. Och eftersom premiären varit planerad till december 2012 har temat blivit ”gåvan”.

En gåva kan vara välkommen eller ovälkommen, en välsignelse likväl som en förbannelse. Aldrig har det väl varit tydligare än i de fyra kortoperor som utgör GÅVAN.

Den tidlösa gåvan:

En ung flicka får en gåva av en ande. Med den kan hon hoppa framåt i tiden. Men som alla magiska gåvor har den en baksida.

Den odugliga gåvan:

Ett ungt par offrar sina mest älskade ägodelar för att ge varandra en julklapp. Men det går inte riktigt som de hoppas.

Den största gåvan:

Ett fyllo vinner pengar i en automat och bestämmer sig för att ge ett halsband åt furstinnan i landet. Det startar en gåvokarusell med oförutsägbart slut.

Den dödliga gåvan:

En kvinna har höga halter av arsenik i blodet och misstänker sin man. Över ett glas vin berättar hon allt för sin väninna.

Föreställningen spelas i samma barmiljö som huserade Min älskade Pierrot 2011 och är en dryg timme lång.

GÅVAN är ett samarbete mellan Operaverkstan, Stockholms Dramatiska högskola, Musikhögskolan i Malmö och Teaterhögskolan i Malmö vid Lunds universitet.

Läs mer om uppsättningen på Malmö Opera´s hemsida

Kulturnyheterna intervjuar

Related posts