Gefors Parken på Malmö Opera 2018

Gefors Parken på Malmö Opera 2018 Parken, Malmö opera, Fotograf: Malin Arnesson
82 / 100

Det får betraktas som något av en kulturhändelse att det i går gick att uppleva en svensk-dansk nordisk premiär på en helaftonsopera, som fick sin urpremiär för tjugofem år sedan på  Internationella Maifestspiele i Wiesbaden.

Gefors Parken på Malmö Opera 2018

På mindre än en vecka har jag nu haft två stora operaupplevelser, men som är helt olika musikaliskt sett. I onsdags var det Thomas Adés Mordängeln på Det Kongelige Teater och i går Hans Gefors Parken.

Häftig musikalisk  upplevelse

Det  är inte möjligt för mig att beskriva denna fantasifulla och eggande klangvärld på annat sätt än att det blev en häftig musikalisk upplevelse. Patrik Ringborg ledde Malmö Operaorkester på ett sätt som jag aldrig har upplevt dem.

Vridscenen

Parken är en modern opera i tre akter i trettio scener så här kommer den berömda vridscenen till flitig användning. Dock utan att det känns besvärande eller jobbigt.

De fantastiska och kontrastrika kostymerna är signerade Billesholms egen konstnär på området Mathias Clason. Det är färgrikt elegant och tidsenligt från de minsta statisterna till solister och  äldre statisterna.

Det är en lång föreställning då den tog mer än tre timmar och en kvart, men det kändes inte besvärande eller problematiskt på något sätt.

Tre scener

Det är tre scener, i denna  sceniska betongkloss som jag särskilt kommer att minnas. Det är sista scenen i första akten då det kommer inrusande en grupp fulla punkare på scen och när ljuset tänds i salongen kallar oss både det ena och det andra.

Höfling

Inledningen på andra akten där Höfling låser dörren noggrant varefter Titania slinker in trots allt och ut genom andra kommer det en gosse, som en exakt kopia av Höfling. Här finns det plats för att åtminstone få dra på smilbanden.

Mathias Clason

Sista scenen i tredje akten och därmed i föreställningen heter Quotlibet och där firas Titanias silverbröllop,med få gäster trots många inbjudna. Här triumferar Mathias Clasons kostymdesign fullt ut och här njuter jag av countertenoren Daniel Carlssons vackra stämma.

Till föreställningens absoluta höjdpunkter räknar jag de fantastiska rösterna men också deras utmärkta  sceniska gestaltning . Här räknar jag in samtliga medverkande ingen nämnd och ingen glömd.

Nya röster

Denna premiärkväll fick jag uppleva två nya röster nämligen den amerikanske basbarytonen Eric Greene och den ungerske tenoren Zoltán Nyári. Båda två vill jag gärna höra mer av.

Utöver dessa här nämnda vill jag särskilt framhålla mezzosopranen Line Juul Andersen och tenoren Torstein Fosmo,som genom Parken måste få fullt godkänt på sin examen och det skall bli spänande att få följa dessa två framöver.

Om handlingen är det liksom Gefors klangvärld inte helt enkelt att beskriva, men jag uppmanar alla operaintresserade att inte missa denna operahändelse! Det är ju till syvende sist ändå din upplevelse som räknas!

Läs mer om handling/synopsis här

Om föreställningen

Premiär 5.5.2018 på Malmö Opera

Upphovspersoner

Musik: Hans Gefors
Libretto: Hans Gefors efter Botho Strauss pjäs Parken (Der Park)

Konstnärligt team

Dirigent: Patrik Ringborg
Scenografi: Jens Kilian
Ljus: Andreas Fuchs
Kostymer: Mathias Clason
Dramaturgi &medregi: Sonja Nemirova
Regi: Vera Nemirova

Medverkande

Titania: Hege Gustava Tjönn
Oberon: Eric Greene
Cyprian: Zoltan Nyári
Wolf: Carl Ackerfeldt
Helma: Susanna Stern
Helen: Line Juul Andersen
Georg: Torstein Fosmo
Erstling: Bengt Krantz
Höfling: Stefan Dahlberg
Flickan: Eir Inderhaug
Kille 1: Johan Palmvist
Kille 2: Eric Roos
Kille 3: Tobias Nilsson
Fabelsonen: Daniel Carlsson
Norman/DödenYazan Alaq
Statister: Henrik Andersson, Isak Dizdarevic, Marcus Thernström Florin, Mattias Thernström Florin
Barnstatister

Läs mer