Georges Bizet fransk kompositör 1838-75

Georges Bizet fransk kompositör 1838-75 Georges Bizet

En av  Georges Bizets första lärare var Gounod, som gav honom möjlighet att tjäna pengar genom att låta honom arrangera några av hans verk. Gounod gjorde ett outplånligt intryck intryck på den unge Bizet.

Georges Bizet fransk kompositör 1838-75

Senare fick han Halévy som lärare i komposition, och dessa båda lade säkert grunden till Bizets önskan att skriva för teatern. 1857 fick han dela ett förstapris för sin opera comique Le Docteur Miracle i en tävling utlyst av Offenbach, och samma år fick han det eftertraktade Rompriset.
Under vistelsen i Rom skrev han ännu en opera, Don Procopio, som inte uppfördes under hans livstid, och efter hemkomsten till Paris måste han kämpa för att bli erkänd.

Pärlfiskarna (1864) och La jolie fille de Perth (1866) blev måttliga succéer, och den stora femaktsoperan Ivan Le Terrible fullbordades aldrig.1869 uppmanades Bizet att skriva en opera comique för teatern med samma namn och tog itu med två olika projekt, Grisélidis och Clarissa Harlowe, men arbetet hejdades då fransk-tyska kriget bröt ut och ingen av dem blev färdiga, trots att Bizet hade kommit långt på båda.

I stället blev han erbjuden libretton till Djamileh, som han genast satte musik till, men premiären 1872 blev ett fiasko. Även Bizets sista opera, Carmen, blev kyligt mottagen, inte minst av kritikerna som dömde ut såväl handling som musik, och Bizet, som dog kort efter premiären, fick aldrig uppleva den internationella framgången.

Hans operor, ett urval

Verk Svensk titel Premiär
Les pecheurs de perles Pärlfiskarna 1863
La jolie Fille de Perth Flickan från Perth 1867
Djamileh Djamileh 1872
Carmen Carmen 1874

Mer att läsa