Giancarlo Andretta dirigent född 1962

Giancarlo Andretta dirigent på GöteborgsOperan Giancarlo Andretta dirigent på GöteborgsOperan

Giancarlo Andretta är förste gästdirigent på Göteborgsoperan sedan säsongen 2010/2011. Han framträder regelbundet som gästdirigent i konsert och operahus runt om i Europa som bl a Venedig, Rom, Neapel, Parma, Wien, Berlin, Amsterdam, Prag, München, Köpenhamn, Stockholm, Oslo, Lissabon, Dublin och Aten.

Giancarlo Andretta dirigent född 1962

Efter musikstudier i Venedig och Wien började Andretta sin karriär 1988 då han, fram till 1993, var solorepetitör och chefscoach vid Wiener Staatsoper och Salzburg-festivalen. Samtidigt var han assisterande kapellmästare i flera internationella operaproduktioner och för skivbolag.

Åren 1994-1997 var han förste gästdirigent och konsult vid operan i Graz som han lämnade då han utnämndes till chefdirigent vid Orchestra Filharmonia Veneta och konstnärlig chef vid Teatro Olimpico i Vicenza, Italien (1996-2003).

Mellan 2003 och fram till 2012 var han chefdirigent för Aarhus Symfoniorkester. 2005 utsågs Andretta till professor i dirigering vid Det Kgl Danske Musikkonservatorium.

Han har gjort inspelningar med bl a Feniceoperans orkester i Venedig, Radiosymfonikerna i Wien och München. Symfoniorkestern i Basel och Orchestra di Padova e del Veneto. Bland hans senaste uppdrag har varit La Traviata, Turken i Italien och Lucia di Lammermoor på Operaen i Köpenhamn.

GöteborgsOperan

På Göteborgsoperan har Giancarlo Andretta tidigare dirigerat Rossinis Askungen, Verdis Macbeth, Rossinis Italienskan i Alger (konsertant), Donizettis Lucia di Lammermoor, Verdis Attila (konsertant) och senast Donizettis Lucrezia Borgia.

Han dirigerade Vincenzo Bellini´s I Capuleti E I Montechi”, numera är det ju ett konsertant verk, som enligt traditionen är starten på den nya säsongen.

Framöver kommer han på GöteborgsOperan att dirigera säsongens båda Orkesterkonserter och vårens Simon Boccanegra samt Trubaduren i Amsterdam, Askungen i Zürich och Puritanerna i Köpenhamn.

Läs mer