Gianni Schicchi elevuppspel i Gävle – synopsis

operahogskolan2012
Elever vid Operahögskolan 2012

 

Gianni Schicchi elevuppspel i Gävle – synopsis

Operahögskolans elevuppspel på Stora Gasklockan i Gävle

Kompositör och librettist

Musik: Giacomo Puccini|Text: av Giovacchino Forzano efter en episod i Dantes La divina commedia

Libretto

Här kan du hämta librettot till Gianni Schicchi på engelska eller/or ESPANOLLibretto på italienska

Premiär

Uruppförande på Metropolitan Opera i New York den 14 december 1918. Sett föreställningen på Stora Gasklockan i Gävle 16 februari 2012

Recensioner

Här kan du läsa mina och andras tankar om föreställningen

Produktionsteam

|Dirigent: Brad Cohen |Regissör: Wilhelm Carlsson |Regiassistent: Dan Turdén|Kostym: Mats Lindberg|Ljus: P-J Jansson|Rörelseinstruktion: Patrik Sörling|Mask: Sari Nuttunen |

RollRösttypSångare
Gianni SchicchibasbarytonStaffan Liljas
Lauretta,hans dottersopranMagdalena Risberg
Buoso Donatis släktningar
Zita,Buosos kusinaltUlrika Tenstam
Rinuccio,Zitas brorsontenorMarkus Pettersson
Gheraldo,Buosos brorsontenorDaniel Svensson
Nella,hans hustrusopranLana Zuzic
Gheraldino,deras sonaltFabian Berencreutz
Betto di Signa,Buosos svågerbasRasmus Bodén
Simone,Buosos kusinbasMattias Olsson
Marco,hans sonbarytonRichard Laby
La Ciesca,Marcos hustrumezzosopranHedwig Hasselström
Mäster Spinelloccio,läkarebasRichard Hamrin
Mäster Amantino di Nicolao,notariebarytonThomas Sepp
PinnellinnobasRichard Hamrin
Guccio,färgarebasRasmus Karlsson

Opera i en akt

Tid och plats: Florens, 1299

Den rike Buoso Donati ligger för döden i sitt hus i Florens och hans släktingar är samlade kring dödsbädden. Så fort han har dragit sin sista suck börjar de febrilt leta efter testamentet.

GIANNI SCHICCHI utspelar sig i Buoso Donatis sovrum i Florens 1299. Donati har just avlidit och släktingarna samlas runt honom för avsked och bön – men mest tänker de på vad de ska få ärva. Är det sant som ryktet säger, att han tänkt lämna alla sina pengar till klostret? De hittar testamentet, och det bekräftar ryktena. De blir förtvivlade och ser ingen annan lösning än att kalla på den sluge Gianni Schicchi, fast de inte alls gillar hans lantliga stil. Men de måste acceptera honom, för hans dotter Lauretta ska ju ändå gifta sig med Donatis släkting Rinuccio, en av arvingarna.

Gianni gillar inte deras fisförnäma avoghet, och vill inte hitta på någon lösning, men hans dotter övertygar honom att hitta på något med den älskvärda arian O Mio babbino caro (Min kära pappa). Alltså: De gömmer Donatis kropp medan Gianni klär sig i hans kläder och lägger sig i hans säng. När den eftersända läkaren dyker upp påstår sig Gianni/Donati må mycket bättre. I väntan på att advokaten ska komma mutar släktingarna var för sig Gianni för att han i ett nytt testamente ska ge dem mer pengar än någon annan. Men den lurige Gianni ser till att han i slutänden själv får merparten av pengarna och dessutom huset. De ilskna släktingarna kan inte protestera – de är alltför indragna bedrägeriet och så snart det nya testamentet är signerat och advokaten har gått, så motar Gianni släktingarna ut ur sitt nya hus. Alla utom dottern Lauretta och hennes Rinuccio. I en epilog ber Gianni om ursäkt för sitt bedrägeri.

Stig Jacobsson

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

 

Related posts