Gianni Schicchi opera av Giacomo Puccini – synopsis

La Gioconda at Metropolitan Opera Metplayer - synopsis

Gianni Schicchi opera av Giacomo Puccini – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Giacomo Puccini|Text: av Giovacchino Forzano efter en episod i Dantes La divina commedia

Libretto

Librettot

Premiär

Uruppförande på Metropolitan den 14 december 1918.
Tid och plats: Florens, 1299.

Akt 1

Den rike Buoso Donati ligger för döden i sitt hus i Florens och hans släktingar är samlade kring dödsbädden. Så fort han har dragit sin sista suck börjar de febrilt leta efter testamentet.

Det blir Rinuccio som hittar det, och han skyndar sig att begära tillstånd att gifta sig med Gianni Schicchi´s dotter Lauretta som belöning. Men testamentet motsvarar inte arvingarnas förväntningar, ty Buoso har skänkt allt till klostret. Därför föreslår Rinuccio att man skall sända bud efter Gianni Schicchi, som naturligtvis kan finna på råd. Släktingarna gillar inte idén men Rinuccio har redan skickat efter honom. Då Gianni Schicchi kommer med dottern Lauretta har han till att börja med inte den ringaste lust att hjälpa till, och först när Lauretta har övertygat honom om att hennes lycka hänger på att han gör det (“O mio babbino caro”), är han villig att undersöka testamentet. Han förvissar sig om att ingen annan än familjen vet att Buoso är död, och sedan låter han bära in kroppen i rummet intill medan han själv tar plats i sängen.

Olyckligtvis dyker Buosos läkare upp, men tack vare ihärdiga insatser från de församlade går han snart igen så att de kan sända bud efter notarien. Medan de väntar berättar de alla för Gianni Schicchi hur de tycker att han skall fördela arvet i det nya testamentet. Han å sin sida inpräntar noga i dem att straffet för att man förfalskar ett testamente är avhuggning av höger hand och landsförvisning. Då notarien anländer tillkännager den förklädde Gianni Schicchi med svag röst sin sista vilja. Varje släkting får en summa pengar och några föremål de har önskat sig, men mulåsnan, kvarnen i Signa och huset i Florens, som de alla är ute efter, tillfaller hans gamle vän Gianni Schicchi. Så fort notarien har gått rusar arvingarna på honom, men han påminner om stympning och landsförvisning och kör ut dem ur huset, som nu tillhör honom. Rinuccio och Lauretta har lyckliga gått ut på balkongen, och Gianni Schicchi vänder sig till publiken och ber att den med sitt bifall skall mildra Dantes hårda dom över honom.

Roll Rösttyp
Gianni Schicchi baryton
Lauretta,hans dotter sopran
Buoso Donatis släktningar
Zita,Buosos kusin alt
Rinuccio,Zitas brorson tenor
Gheraldo,Buosos brorson tenor
Wella,hans hustru sopran
Gheraldino,deras son alt
Betto di Signa,Buosos svåger bas
Simone,Buosos kusin bas
Marco,hans son baryton
La Ciesca,Marcos hustru mezzosopran
Mäster Spinelloccio,läkare bas
Mäster Amantino di Nicolao,notarie baryton
skomakare bas
Guccio,färgare bas

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts

Kommentera