Giovanni Impellizzeri dirigent född 1930

Giovanni Impellizzeri dirigent född 1930

Giovanni Impellizzeri föddes i Catania på Sicilien och kom i början av 70-talet till Sverige där han kompletterade sina studier i slagverk, pedagogik och dirigering. Giovanni har bl.a, dirigerat Gävleborgs Symfoniorkester och Stockholms Sinfonietta samt arbetat på Värmlands Musikteater. Han har givit konserter med svenska och internationella artister. Till exempel Margareta Hallin, Paata Burchuladze, Tommy Körberg, Björn J-son Lindh, Lucia Alberti, Salvatore Fisichella med flera.

Giovanni Impellizzeri dirigent född 1930

Tillsammans med tre kolleger grundade han SödertäljeOperan 1980 och har dirigerat samtliga dess produktioner. Han var i många år chef och konstnärlig ledare för Södertäljesymfonikerna. Giovanni har komponerat symfoniska verk, kammarmusik, baletter och barnoperor samt skrivit musiken till barnmusikalerna Nalle Puh och Trollkarlen från Oz. 1992 tilldelades han Länstidningens Södertälje kulturpris Eklövet och 1994 priset Trinacria d´argento i London, som delas ut till den mest uppmärksammade sicilianaren utomlands.

Han fick H M Konungens Medalj 2011 för betydande insatser i Södertälje.

Föreningen SödertäljeOperan

bildades 1980 av fyra lärare vid Södertälje Kulturskola.  De fyra lärarna var Giovanni Impellizzeri , Monica Arinell, Pia Stenius och Vigo Löfcrantz. Syftet med föreningen var att tillsammans med musik- och teaterintresserade Södertäljebor producera opera, operett och musikalföreställningar. Redan 1981 gavs den första operaproduktionen, nämligen Madame Butterfly. Sedan dess har föreningen producerat och genomfört över tjugo operor, operetter, musikaler och på senare år även konserter. Med över ett kvarts sekel av erfarenhet har uppsättningarna växt i professionalism och även fått motsvarande uppskattning i recensioner i dagspress och musikmagasin.

Föreställningar

SödertäljeOperan har bl a framfört: Manon Lescaut (Puccini) 1982-83, La Traviata (Verdi) 1990, Glada Änkan (Lehár) 1992, Carmen (Bizet) 1993, Läderlappen (Strauss d y) 1999, Norma (Bellini) 2002, Trollkarlen från Oz (Impellizzeri) 2005, Mefistofeles (Boito) 2006, La Wally (Catalani) 2008, Nabucco (Verdi) i konsertform 2009 och Ernani (Verdi) i konsertform 2010. Hösten 2011 kommer musikalen Teaterbåten att framföras i Södertälje, Stockholm och Uppsala under ledning av Giovanni Impellizzeri.

Produktioner

Alla SödertäljeOperans produktioner genomförs i samarbete med Kultur och Fritid och ABF i Södertälje. Estrad i Södertälje är SödertäljeOperans hemmascen. Under årens lopp har operasällskapet också framträtt på Södra Teatern i Stockholm, Uppsala samt Kulturhuset i Järna.Föreningens organisation och storlek har ändrats under åren. Men ett bevis på kontinuitet är Giovanni Impellizzeri, som varit föreningens konstnärlige ledare, dirigent och eldsjäl sedan starten 1980.Stommen i SödertäljeOperan är kören med ca 35 sångare, vars stora fritidsintresse är sång.I SödertäljeOperans orkester har genom åren musiker från bland annat Kungliga Hovkapellet, Sveriges Radios Symfoniorkester och Stockholms Filharmoniska orkester medverkat.

Unga solister

Många unga solister har fått chansen att visa upp sig på SödertäljeOperans scen i början av sin karriär. Några av dem är Katarina Dalayman, Lars Cleveman och Michael Weinius. Under senare åren har även Michael Schmidberger, Angela Rotondo och Mats Carlsson (Jussi Björlingstipendiat) medverkat i flera produktioner.Tack vare Maestro Giovanni Impellizzeris unika musikaliska begåvning och aldrig sinande entusiasm har SödertäljeOperan under årens lopp kunnat framföra musik av högsta klass

Medaljförläning

Giovanni mottog i juni 2011 kunglig medalj för sina insatser för kulturlivet i Södertälje.SödertäljeOperans betydelse för industristaden Södertälje förtjänar också att påpekas.Vid anställningsintervjuer hos stadens företag kan det låta så här:” Södertälje är ju en kulturstad-vi har ju till och med en egen opera”.
Elisabet Hagman Kindgren, Ordförande i SödertäljeOperan

Läs mer