Glada Änkan på Operaen i Köpenhamn

dktgratisupplevelser2012-13

 

Glada Änkan på Operaen i Köpenhamn

Musik: Frans Lehár| Text: Victor Leon och Leo Stein efter Henri Meilhacs L´Attaché d´ambassade.

Libretto

Premiär

Premiär på på Theater an der Wien, 30 december 1905.

Roller rösttyper och sångare

 

Roller Röster Sångare
Baron Mirko Zeta  baryton Kjeld Christoffersen
Valencienne  sopran Signe Asmussen
Greve Danilo Danilovitj  baryton Pallle Knudsen
Hanna Glawari  sopran Anne Margrethe Dahl
Camille de Rouisillon  tenor Bo Kristian Jensen
Vicomte Cascada  baryton Audun Iversen
Raul de St.Brioche  tenor Joachim Bäckström
Bogdanovitj Mogens Gert Hansen
Sylviane Anna Rydberg
Kromov Anders Jakobsson
Olga Tine Grönbeck
Pritjitj Bo Anker Hansen
Praskovia Johanne Bock
Njegus Steen Stig Lommer
Akt 1

På den lilla bankruptförklarade balkanstat Pontevedros ambassad i Paris firar man storhertigens födelsedag. Man väntar som gäst den unga änkan Hanna Glawari, som har ärvt 20 millioner efter sin man. Denna förmögenhet kan rädda Pontevedros ekonomi, och ambassadören baron Zeta söker en landsman, som vill gifta sig med Hanna, och därmed frälsa faderslandet. Zeta ber sin assistent Njegus om att hämta landsmannen greve Danilo, som han anförtror detta delikata uppdrag. Danilo och Hanna har tidigare haft ett förhållande, och han älskar henne fortfarande i hemlighet,men han värjer sig inför tanken om att gifta sig med henne för pengarna. Saken kompliceras av, att de parisiska gästerna i sällskapet ser ekonomiska möjligheter i änkan, då många av dem också är i penganöd. Den franske Camille, baron Zetas hustru Valenciennes flirt, kurtiserar också Hanna Glawari… utöver en rad av ambassadpersonalens fruar. Danilo lovar Zeta att förhindra änkans äktenskap med en fransman,och förklarar Hanna krig i stället för kärlek.

Akt 2

Senare på aftonen har Hanna Glawari arrangerat en fest med pontevedrinsk tema. Danilo har några verbala sammanstötningar och träffar på dansgolvet med Hanna, och börjar att röja de första friarna ur vägen. En förlorad solfjäder, därpå det är skrivet “Jag älskar dig!”, avslöjar en rad affärer i ambassadmiljön, och tjänar på överraskande vis Danilos mission. Strax före Camille skall fria till änkan, kommer han en sista gång med en glödande kärleksförklaringg till sin älskade Valencienne, varefter paret försvinner in i ett lusthus. Precis då har Zeta tänkt sig att hålla ett hemligt möte angående statsskulden, och det lyckas bara med stort besvär Njegus att hjälpa Valencienne på flykt. Då Zeta bryter in i lusthuset hittar han Camille och – i stället för sin hustru – Hanna Glawari. Danilo blir djupt sårad och vill lämna festen.

Akt 3

Men Hanna Glawari ändrar festens tema så det passar till Danilos smak: dansflickorna från Paris, grisetterna, uppträder, och ganska riktigt blir Danilo haangende. Han förbjuder Hanna att gifta sig med Camille – hennes pengar bör stanna i Pontevedro. Hanna avslöjar bytesmanövern i lusthuset, och baron Zeta ser i ögonen, att hans hustru har varit otrogen. Han vill ögonblickligen skiljas och anhåller om änkans hand. Då Hanna berättar för sällskapet, att hon i tilfälle av äktenskap förlorar hela sin förmögenhet, drar han emellertid tilbaka sitt anbud, och Danilo förklarar äntligen henne sin kärlek. Det visar sig, att Hanna endast förlorar sin förmögenhet till sin nya man, och Pontevedro är därmed räddat. Då det avslöjas, att Valencienne har skrivet på solfjädern som svar på Camilles förklaringar, kan också baron Zetas ära anses för räddat.

Översatt från danska: Mogens H Andersson

Vill du läsa Folkoperans version?

 

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

Related posts

Kommentera