Glada Änkan synopsis

Glada Änkan synopsis

Glada änkan (tyska: Die lustige Witwe) är en operett i tre akter med musik av Franz Lehár och libretto av Victor Léon och Leo Stein efter Henri Meilhacs lustspel L’attaché d’ambassade från 1861. Den hade premiär den 30 december 1905 på Theater an der Wien med Lehár som dirigent. Bland sångarna vid uruppförandet kan nämnas Mizzi Günther, Lily Elsie och Louis Treumann. Operettens speltid är ca 2 timmar och 15 minuter och den utspelas i Paris vid tiden för dess tillkomst. Glada änkan är Lehárs mest framgångsrika och berömda operett. Mellan åren 1905 och 1948 (Lehars dödsår) spelades den fler än 300.000 gånger och filmades ett antal gånger.

Glada Änkan synopsis

Akt 1

På den lilla bankruptförklarade balkanstat Pontevedros ambassad i Paris firar man storhertigens födelsedag. Man väntar som gäst den unga änkan Hanna Glawari, som har ärvt 20 millioner efter sin man. Denna förmögenhet kan rädda Pontevedros ekonomi, och ambassadören baron Zeta söker en landsman, som vill gifta sig med Hanna, och därmed frälsa faderslandet. Zeta ber sin assistent Njegus om att hämta landsmannen greve Danilo, som han anförtror detta delikata uppdrag. Danilo och Hanna har tidigare haft ett förhållande, och han älskar henne fortfarande i hemlighet,men han värjer sig inför tanken om att gifta sig med henne för pengarna. Saken kompliceras av, att de parisiska gästerna i sällskapet ser ekonomiska möjligheter i änkan, då många av dem också är i penganöd. Den franske Camille, baron Zetas hustru Valenciennes flirt, kurtiserar också Hanna Glawari… utöver en rad av ambassadpersonalens fruar. Danilo lovar Zeta att förhindra änkans äktenskap med en fransman,och förklarar Hanna krig i stället för kärlek.

Akt 2

Senare på aftonen har Hanna Glawari arrangerat en fest med pontevedrinsk tema. Danilo har några verbala sammanstötningar och träffar på dansgolvet med Hanna, och börjar att röja de första friarna ur vägen. En förlorad solfjäder, därpå det är skrivet “Jag älskar dig!”, avslöjar en rad affärer i ambassadmiljön, och tjänar på överraskande vis Danilos mission. Strax före Camille skall fria till änkan, kommer han en sista gång med en glödande kärleksförklaringg till sin älskade Valencienne, varefter paret försvinner in i ett lusthus. Precis då har Zeta tänkt sig att hålla ett hemligt möte angående statsskulden, och det lyckas bara med stort besvär Njegus att hjälpa Valencienne på flykt. Då Zeta bryter in i lusthuset hittar han Camille och – i stället för sin hustru – Hanna Glawari. Danilo blir djupt sårad och vill lämna festen.

Akt 3

Men Hanna Glawari ändrar festens tema så det passar till Danilos smak: dansflickorna från Paris, grisetterna, uppträder, och ganska riktigt blir Danilo haangende. Han förbjuder Hanna att gifta sig med Camille – hennes pengar bör stanna i Pontevedro. Hanna avslöjar bytesmanövern i lusthuset, och baron Zeta ser i ögonen, att hans hustru har varit otrogen. Han vill ögonblickligen skiljas och anhåller om änkans hand. Då Hanna berättar för sällskapet, att hon i tilfälle av äktenskap förlorar hela sin förmögenhet, drar han emellertid tilbaka sitt anbud, och Danilo förklarar äntligen henne sin kärlek. Det visar sig, att Hanna endast förlorar sin förmögenhet till sin nya man, och Pontevedro är därmed räddat. Då det avslöjas, att Valencienne har skrivet på solfjädern som svar på Camilles förklaringar, kan också baron Zetas ära anses för räddat.

Översatt från danska: Mogens H Andersson

Upphovspersoner

Musik: Frans Lehár Text: Victor Leon och Leo Stein efter Henri Meilhacs L´Attaché d´ambassade.

Roller och rösttyper

Roller Röster Sångare
Baron Mirko Zeta  baryton Kjeld Christoffersen
Valencienne  sopran Signe Asmussen
Greve Danilo Danilovitj  baryton Pallle Knudsen
Hanna Glawari  sopran Anne Margrethe Dahl
Camille de Rouisillon  tenor Bo Kristian Jensen
Vicomte Cascada  baryton Audun Iversen
Raul de St.Brioche  tenor Joachim Bäckström
Bogdanovitj Mogens Gert Hansen
Sylviane Anna Rydberg
Kromov Anders Jakobsson
Olga Tine Grönbeck
Pritjitj Bo Anker Hansen
Praskovia Johanne Bock
Njegus Steen Stig Lommer