GöteborgsOperan går digitalt ställer in till 8 januari

GöteborgsOperan stängd t o m 31 mars Fotot:I ngmar Jernberg
GöteborgsOperan kommer att ha fortsatt stängt för livepublik till och med den 8 januari och jobbar nu för att kunna streama vissa föreställningar. Andra uppsättningar flyttas till framtida säsonger eller ställs in.

GöteborgsOperan går digitalt ställer in till 8 januari

Med anledning av den extrema situation vårt samhälle befinner sig i, och beskedet om ett maxtak på åtta personer vid allmänna sammankomster, har GöteborgsOperan beslutat att ställa in all publik verksamhet till och med den 8 januari 2021. Även operahusets restaurang, kafé och barer håller stängt.Under ett intensivt planeringsarbete gör nu GöteborgsOperan en rad repertoarändringar och undersöker vilka produktioner som är möjliga att genomföra under rådande restriktioner. Detta för att minimera risken för påfrestande kortsiktiga och snabba förändringar – både för operahusets verksamhet och för publiken. Fokus är att ge streamade föreställningar.

När vi presenterar Cabaret har vi underrubriken “när mörkret närmar sig är det vi som måste lysa” och jag kan inte säga det bättre. Vi har aldrig tidigare varit i ett sådan här situation och tar oerhört allvarligt på smittspridningsläget. GöteborgsOperan finns till för publiken och vi ska banne mig mötas igen på ett tryggt och säkert sätt – och just nu kan det bara ske digitalt. Vi jobbar hårt för att säkra vilka streamade föreställningar vi kan erbjuda, där vi hoppas på fullsatta digitala salonger, säger Christina Björklund, vd på GöteborgsOperan.

Exakt vilka uppsättningar som kommer att sändas digitalt, och i vilken form – live eller inspelat – är ännu inte klart, men det blir sannolikt dansföreställningar, konserter och opera. Planering finns dessutom för både en jul- och en nyårskonsert.

Publikintresset för ”Siegfried”, den tredje delen i GöteborgsOperans fyraåriga satsning på Wagners Nibelungens ring, är oerhört stort både nationellt och internationellt. Vi planerar att sända ”Siegfried” som digital föreställning i vinter, och återkommer med besked om när och hur detta kommer att ske.

Andra repertoarändringar

  • Julmusikalen ”Julglitter och operakaos” flyttas fram ett år, till december 2021.
  • Urpremiären av den nyskrivna svenska operan ”Mytomania” (med tidigare planerad premiär den 20 februari 2021) skjuts på framtiden.
  • ”Trettondagskonsert med bal” ställs in.
  • Säsongens musikal ”Cabaret” ställs in resterande 2020 .
  • Dansdubbeln ”Out of time” ställs in med förhoppning att ges i framtiden.
  • ”Tosca” ges/streamas i januari, med nypremiär den 9 januari.

 

Alla med bokad biljett till inställda föreställningar till och med den 8 januari, samt till ”Mytomania”, kommer att kontaktas. Återköp erbjuds.

Läs mer

GöteborgsOperan

GöteborgsOperan säsongen 2020-21