Gud bodde i Rågsved diktsamling av Sam Carlquist

Gud bodde i Rågsved diktsamling av Sam Carlquist

Gud bodde i Rågsved: Sam Carlquist kom ut med sin första diktsamling Brev från Sevastopol våren 2014. Det var mitt första försök att läsa dikter och när jag väl kom på hur man skall läsa dikter dröjde det inte länge innan jag upptäckte att jag gillade att läsa dikter och då särskilt Sam Carlquists. I år har Sam kommit ut med sin andra diktsamling Gud bodde i Rågsved och naturligtvis har jag sett till att skaffa mig ett exemplar.

Gud bodde i Rågsved diktsamling av Sam Carlquist

Det var dock ingen varken enkel eller lätt uppgift för mig att ta mig genom verket och innan dess att jag kunde skriva ner mina tankar om min läsupplevelse denna gång.

Kort uttryckt jag körde helt enkelt fast nästan direkt men efter en viss ansträngning har jag nu äntligen kommit genom boken så att det  känns möjligt att i skrift uttrycka mina reflektioner och tankar.

Ibland när jag skall gå på opera och se ett verk som jag  inte tidigare har upplevt brukar jag vanligtvis lyssna på inspelningar av verket. Det kan dock stöta på patrull ibland och egentligen bara göra upplevelsen ännu svårare.

Det har hänt mig några gånger och det gjorde att jag frågade en av mina sångarvänner hur detta skulle kunna lösas. Hen föreslog att jag skulle lyssna på andra centrala verk av samme kompositör och det visade sig att det på så sätt blev enklare att ta till sig till exempel Alban Bergs Lulu genom att lyssna på hans violinkonsert.

Efter att ha läst Sam Carlquists, Gud bodde i Rågsved gjorde jag helt enkelt så att jag började läsa hans första diktsamling Brev från Sevastopol igen och då visade det sig att jag hade lättare att ta till mig hans andra diktsamling.

Mina svårigheter att ta till mig Gud bodde i Rågsved kan ju möjligen bero på att jag i grunden, är om inte uttalad ateist så är jag inte religiös, och varken konfirmerad eller någon regelrätt besökare i kyrkan.

Sam Carlquists första diktsamling var mycket lättare att till sig och den är nästan alltid med på mina resor för skillnaden mellan en roman och diktsamling är ju så att det alltid går att finna ett tillfälle att läsa en dikt eller två och sedan lägga den ifrån sig och återkomma vid andra tillfällen.

Det finns en sorts enkelhet mitt i allt det svåra som jag särskilt uppskattar, men har svårt att förklara och över allt ihopa lyser en sorts  underfundig humör som jag särskilt uppskattar. Det handlar kort och gott om ord och innebörd som jag sällan tänker på även om de egentligen är självklara.

Det finns dock ett ställe i den senaste diktsamlingen som är lätt att ta till sig:

Delar av Gud dog vid Babij Jar.

Andra förtvinade i Buchenwald.

Det vi har att förhålla oss till

är de rester som finns kvar

fördelade mellan oss

Det här stycket är inledningen till kapitlet Bönbok och det är något som jag ofta tänker på och som har för mig en koppling till såväl dåtid som nutid.

Läs mer

Operalogg