Guldet på Verkstan Malmö Opera

Fotograf: Petra Hellberg

Guldet på Verkstan Malmö Opera

Jakten på guld är stoff för tusen sinom tusen berättelser, från myten om Kung Midas till Hollywoodfilmer som Sierra Madres skatt. Wagners Rhenguldet börjar med att dvärgen Alberich avsvär sig kärlek för att kunna stjäla guldet som vaktas av Rhendöttrarna. Av Wagners stora opera om det försvunna Rhenguldet har Charlotte Engelkes gjort en fantastisk berättelse för barn och vuxna om hur människor reagerar på guld.

Guldet handlar om hur vi reagerar på guld. Vad är det som gör att alla vill ha guldet? Och varför blir alla som har det så konstiga?

I Charlotte Engelkes adaption av Rickard Wagners Rhenguldet följer vi Modige Måns, som hjälper den ledsna sjöjungfrun att söka efter det försvunna guldet. Han letar överallt – i vattnet, på slottet och till och med i underjorden. På vägen möter han hungriga jättar, gudar som har problem med pengar och en gammal ledsen drake.

Välkommen till en glimrande musikalisk sagovärld fylld av naturväsen och gudar. I föreställningen blandas opera, parkour, dans och skådespeleri på högsta nivå i ett spektakulärt äventyr.

Guld är värdefullt. Men som regissören Charlotte Engelkes säger:

Det behöver inte vara pengar eller en medalj. Det kan också vara att gå och bada tillsammans, att sitta ensam och mysa eller att gå i skogen. Vi kan välja själva vad som är guld för oss.

Recensioner efter urpremiären 9 sept 2016

”Som scenisk karamell och introduktion till konsten som platsen där allt kan hända är Guldet en gåva” Kulturnytt, SR

“Guldglänsande och lekfull” DN

“Scenguld när Wagner besöker Skärholmen” Expressen

Produktionsteam

Scenografi: Charlotte Engelkes & Karl Svensson
Ljus: Karl Svensson
Kostym: Anna Ardelius
Idé, koncept & regi: Charlotte Engelkes

I rollerna

Charlotte Engelkes, Ida Lod, Måns Rudfeldt, Jonas Nilsson

Guldet spelas på svenska. Föreställningen är cirka 50 minuter lång. Rekommenderad för barn från 5 år.

Guldet, av Charlotte Engelkes (manus), Richard Wagner och Willi Bopp (musik), fritt efter Richard Wagners opera Rhenguldet. Urpremiär 9 sept 2016 på Skärholmen – Kulturhuset Stadsteaterns barn- och ungdomsscen. Premiär på Verkstan på Malmö Opera 24 nov kl 11.

 

Related posts