Gustav Vasa Kozeluchs opera i Helsingfors

Gustav Vasa – Helsingfors Barockorkester

Gustav Vasa Kozeluchs opera i Helsingfors

Sett på YLE TV Areena 12.3.2018

Musik: Leopold Kozeluch|Libretto: Gustav Mauritz Armfelt/ Gustav III|Dirigent: Aapo Häkkinen|Regissör Ville Sandqvist.|Helsingfors Kammarkör|Solister: Mario Zeffiri, Cornelius Uhle, Niall Chorell, Martina Janková, Helena Juntunen, Monica Groop och Tuuli Lindberg|


Leopold Kozeluch tjeckiskfödd kompositör, samtida med Haydn och Mozart och var faktiskt mer berömd och känd än just Haydn och Mozert vid den tiden.

I dag är det precis tvärtom och även om det finns en del av hans musik att lyssna på Youtube är det nog korrekt att konstatera att han i dag är nästan helt bortglömd.

Han komponerade fem operor och ett par oratorier, men i dag finns bara hans opera Gustav Vasa intakt.

Gustav Vasa hade premiär i Helsingfors på Musikhusets Konsertsal med premiär 3.3 och föreställningar 6 och 10.3. 2018 är det 200 år sedan Leopold Kozeluch avled i Wien Föreställningen finns nu att avnjuta på finsk TV under ett helt år .

Det är en opera som handlar om upptakten till att Gustav Vasa fördrev den danske kungen Kristian II från Stockholm.

Det är en imponerande musikalisk och upplevelse tillsammans med Helsingfors Barockorkester, under ledning av dess konstnärlige ledare Aapo Häkkinen. En upplevelse som jag bara helt plötsligt ramlade över. Till formen är uppförandet att betrakta som en halv-konsertant version. Med hjälp av statister och modern videoteknik blir det lättare att följa den historiska handlingen och miljö.

Bäst på plan anser jag att den tjeckiskfödde sopranen Martina Jankova, men också Helena Juntunen, Tuuli Lindberg och Monika Groop svarade för utmärkta insatser. Imponerade gjorde också Helsingborgs Kammarkör

Den grekiske tenoren Mario Zeffiri sjöng Gustav Vasa på ett fullt godtagbart sätt, medan Cornelius Uhle och Niall Chorell svarade för rent mediokra insatser.

Sångarna sjunger på tyska och föreställningen textas på finska. Introduktion och presentation av föreställningen ges naturligtvis på finska och dirigenten kommer in på scen 8.20 in i sändningen.

Första akten varar intill 1.08 och därefter är det paus fram till 1.39 där det ges ett samtal på finska. Akt 2 och tre ges utan uppehåll.

Föreställningen ligger  här

 

Läs mer

Mer om Leopold Kozeluch här

Related posts