Hair på Gielgud Theatre i London

Hair på Gielgud Theatre i London

Hair på Gielgud Theatre i London

I början av veckan var jag och såg musikalen ”Hair”! Det var under min förlängda vistelse i London eller som jag säger när jag var strandsatt i den engelska huvudstaden.

Den uppsättningen som jag såg var det amerikanska originalet som hade premiär på Broadway under 2008. Här i London hade ”Hair” premiär den 1 april i år.

Musiken är komponerad av den kanadensiskfödde kompositören Galt Mac Dermot och librettot är skrivit av Gerome Ragni och James Rado.

Det var på många sätt en sevärd föreställning, även om jag inte förstod varför man hade ändrat på originaluppsättningen genom att tillföra nya rollfigurer och även göra andra förändringar. I den senaste versionen som jag såg var det till exempel Bergers föräldrar som visades upp, men här hade man ändrat det till Claudes föräldrar och dessutom tillfört nya rollkaraktärer som Abraham Lincoln och hans mördare John Wilkes Booth men även Sitting Bull och general Custer. Vad Margaret Mead gjorde här förstod jag aldrig och varför rollen sjöngs av en man utklädd till kvinna var helt obegripligt.

Musiken är ju densamma men det är tydligt att det inte bara är i operans värld som det ändras och flyttas fram och tillbaka i tiden.

Annars var ju mycket som det lär ha varit i den första föreställningen från 1967 bl.a med den kända nakenscenen, dvs att hela ensemblen tar av sig alla kläderna, som utgör slutet av första akten. Det kanske var nödvändigt då, men idag känns det som en onödig upprepning för det är ju ändå musiken och ensemblens spelglädje som gör att man gärna vill se om och om föreställningen.

Som konstaterat tidigare var det en fin musikalupplevelse och detta beror inte minst på spelglädjen i ensemblen och lyssnar man riktigt noga så finns det ett par fantastiska röster och nu tänker jag inte i första hand på de som sjöng huvudrollerna.

I slutscenen valde sångarna ut ett stort antal av publiken som fick vara med att sjunga och dansa musikalens slutnummer. Det var ett roligt och mycket uppskattat inslag av de deltagande.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Related posts

Kommentera