Håkan Starkenberg tenor och kompositör

Håkan Starkenberg - tenor och kompositör

Håkan Starkenberg, efter sina studier vid Teater- och Operahögskolan i Göteborg, Operastudio 67 och Studio Lirico i Cortona, Italien. Debuterade han på GöteborgsOperan 1995, i rollen som Steuermann i Den flygande holländaren. Sedan dess har han gästat de flesta av de svenska operascenerna.

Håkan Starkenberg – tenor och kompositör

Fram till hösten 2010 var han engagerad på Norrlandsoperan för rollen som District Attorney i den nyskrivna operan Dancer in the dark av den danske tonsättaren Poul Ruders. Han medverkade även under sommaren i uppsättningen av Den tjuvaktiga skatan, Rossini på Läckö slottsopera.

Under säsongen 2011/12 kommer Håkan Starkenberg sjunga rollen som Gaston i La Traviata på Kungliga Operan i Stockholm. Senare under 2012 framträder han som Joseph Merrick i Elefantmannen på NorrlandsOperan i Umeå.

Den nutida musiken och 1900-talsmusiken är något som ligger Håkan Starkenberg varmt om hjärtat då han själv även varit verksam som tonsättare. Han har bl.a. medverkat vid uruppförandet av Paula af Malmborg-Wards Bombpartyt, Göteborgs Operan, samma tonsättares opera Ängel, Norrlandsoperan och Riksteatern, Thomas Lindahls Inte alla tjuvar kommer för att stjäla, Malmö Musikteater och av den senare tonsättaren även Lik till salu, Norrlandsoperan. Håkan har även deltagit i Kungliga Operans turné till världsutställningen i Hannover som Larmare i Sven-David Sandströms opera Staden.

Andra roller

Andra roller är Florio i Lycksalighetens ö av Hilding Rosenberg vid invigningen av nya Norrlandsoperan, Basilio och Don Curzio i Staffan Valdemar-Holms Figaros bröllop, Folkoperan, Gastone i La Traviata, Edinburgh Festival i Skottland och rollen som Polycarpus i Opera på Skärets bejublade föreställning Kronofogdarne och Slåtterölet. År 2003 var han även årets solist vid New Brunswick Summer Music Festival i Kanada.

Håkan finns även representerad på skiva bl.a. i Rosenbergs Lycksalighetens ö.Håkan Starkenberg har också gjort ett par regissörsuppdrag bl a Tosca Facist Javisst på KTH och Maria Stuart med Opera Vega.

Håkan Starkenberg, tenor, är utbildad vid Operahögskolan i Göteborg, Operastudio 67 och Studio Lirico i Cortona. Han gjorde sin operadebut på Göteborgsoperan 1995 om Styrmannen i Den flygande holländaren. Sedan dess har han varit verksam vid bl a Folkoperan, Kungliga Operan och NorrlandsOperan och deltagit bl a i Edinburgh Festival och New Brunswick Summer Music Festival i Kanada. Han deltog i Kungliga Operans turné till världsutställningen i Hannover som Larmare i Sandströms Staden. På repertoaren står roller som Pedrillo i Enleveringen ur seraljen, Florio i Lycksalighetens ö, Basilio och Curzio i Figaros bröllop och Remendado i Carmen. Han har också gjort roller i flera uruppföranden, bl a i Thomas Lindahls Inte alla tjuvar kommer för att stjäla på Malmö Opera, Ängel av Paula af Malmborg Ward och Dancer in the Dark av Poul Ruders. Starkenberg framträder ofta som konsertsångare, finns representerad på skiva och har tilldelats en rad stipendium, bl a från Anders Sandrews, Frimurar-Barnhusfonden och Vadstenaakademien.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Figaros bröllop Basilio Ystad Teater  9.7.2002
Den tjuvaktiga skatan Antonio Läckö slott 10.7.2010
Hoffmanns äventyr Andrea m fl Malmö Opera 2011
Turn of the Shrew Berättaren Läckö slott 15.7.2011
Capriccio Tjänare Kungliga Operan Stockholm 12.3.2012
Elephant Man Joseph Mernek NorrlandsOperan 6.10.2012
La Traviata Gastone Kungliga Operan Stockholm 21.11.2012
En midsommarnattsdröm Felix Flöjt Läckö slott 13.7.2013
Figaros bröllop Basilio/Don Curzio GöteborgsOperan 13.9.2014

läs mer