Hamlet in Absentia på Kronborgs slott

Hamlet in Absentia på Kronborgs slott Hamlet in Absentia på Kronborgs slott

Om handlingen: Alla säger att Ofelia har mist förståndet.Hon har mist sin talförmåga, men har börjat sjunga i stället. Hon söker upp en terapeuft för att få en diagnos ställd. De lyckas tillsammans få fram Ofelias inre demoner och nu dyker hennes döde far, Polonius och brodern Laertes upp tillsammans med Gertrud och Claudius samt Rosenkrantz och Gyldenstjerne.

Trots många invändningar lyckas rekonstruktionen att nå fram till Ofelias olycksaliga tillstånd. Hamlet har mördat Polonius och Laertes är ute efter att hämnas.

Gamla och nya spöken förföljer  Claudius och Gertruds nya äktenskap.Gertrud älskar sin son mer än allt annat här på jorden, men Hamlet är en nagel i Claudius öga och paret försöker sig på parterapi där anklagelserna om skuld kastas runt omkring. Till slut handlar det om att Claudius vill avsäga sin kungatitel, och Gertrud är inte sen att ta över tronen till Ofelias avsmak.

Medan alla andra får sina livskrisen klarlagda med hjälp av terapeuten lyser huvudpersonen med sin frånvaro.

Det  är det ingen helt enkel uppgift att så här en blåsig afton att ta till sig musiken, men vokalt och sceniskt är det en utmärkt teaterupplevelse.

Dirigenten Jacob Hultberg leder orkestern Athelas Sinfonietta Copenhagen med en fast hand och det låter utmärkt vid flera individuella musikerinsatser, men musikaliskt behöver jag mer än en avlyssning för att helt kunna ta till mig musiken.

Vokalt och sceniskt är det terapeuten, tenoren Martin Vanberg som imponerar mest och det är att betrakta som en utomordentlig prestation eftersom han står på scen nästan hela tiden och dessutom får utstå både det ena och annat.

Ofelia gestaltats av Årets Operatalent, Sibylle Glosted, och här visar hon återigen framfötterna och ännu en gång tillsammans med en annan operastjärna i vardande nämligen barytonisten Sebastian Duran.

Även övriga sångare gör bra ifrån sig och särskilt tenorerna Mathias Hedegaard och Christian Damsgaard överträffar varandra i komisk tajmning, vilket också kan sägas om kungaparet Claudius och Gertrud., särskilt i andra akten.

Tidstypiska dräkter, signerade Marie i Dali tillsammans med den kostymklädda terapeuten sätter pricken över i:eet genom att regissören Åsa Melldahl på detta sätt fortsätter Shakespeares berättelse samtidigt som åskådarna hålls kvar i dagens värld och med allt som kännetecknar jakten på att formulera vem och vilka som är normala rent diagnostiskt sett och detta i Hamlets frånvaro.

Trots att det kändes lite småkallt och ruggigt är det en upplevelse som jag gärna rekommenderar med varm hand!

Om föreställningen

Urpremiär på Kronborgs slott Hamlet-scenen 16.8.2016

Upphovspersoner

Musik: Hugi Gudmundsson. LIbretto: Jacob Weis. Dramaturg: Nila Parly

Kreativt team

Dirigent: Jacob Hultberg
Regissör: Åsa Melldahl
Scenografi och kostym: Marie i Dali
Ljus: Mikkel Jensen
Koreografi: Lotta Lagerström

Medverkande

Ofelia: Sibylle Glosted
Terapeut: Martin Vanberg
Gertrud: Isabel Piganiol
Claudius: Johannes Mannov
Polonius: Jakob Zethner
Laertes: Sebastian Duran
Rosenkrantz: Mathias Hedegaard
Gyldenstjerne: Christian Damsgaard
Orkester: Athelas Sinfonietta Copenhagen

Läs mer