Hamlet till Folkets Hus och Parker biografer

Efter sin framgång med operan Mignon ville nu Thomas behandla ett allvarligt ämne. Han valde ett av världslitteraturens mästerverk, Shakespeares Hamlet, ett val som inte så väl passade hans begåvning. Han följer i princip originalet, men ändrade slutet så att det blir något lyckligare. Vid operans uppförande på Covent Garden i London ändrade han emellertid åter slutet, så att det överensstämmer med originalpjäsens där alla dör. Musiken i operan är ojämn, men med en del ljuspunkter, bland annat den kusliga stämningen i esplanadscenen i första akten och tredje aktens final där Hamlet konfronterar sin moder. Bristerna beror till stor del på librettot, som inte når upp originalpjäsens kvalitet.

Tid och plats: Helsingörs slott, medeltiden.

Akt 1

Slottet Elsinore, Danmark.

Två månader efter Kung Hamlets död annonseras bröllopet mellan hans bror och tronarvinge Claudius och änkedrottningen Gertrude.

Hamlet, prins av Danmark och son till den avlidne kungen, medverkar inte i bröllopsfestligheterna. Han är uppslukad av ånger och självförakt och är kraftigt avståndstagande till sin mors bröllop så nära efter hans fars död.

Hans tankar avbryts av Ophélie, dotter till Polonius. Hon är förälskad i Hamlet och upprörd över ryktena om att han tänker lämna hovet. Han försäkrar henne att han fortfarande älskar henne ‘Doute de la lumiére’. Laérte, Ophélies bror,anländer. Han ska iväg på ett uppdrag till Norge och ber Hamlet att ta hand om hans syster. Hamlets vän Horatio kommer för att berätta att kungens spöke har observerats.

På natten, ensam på slottets försvarsmurar, möter Hamlet spöket. Han berättar för sin son att han förgiftats av Claudius och kräver hämnd. Hamlet svär att hämnas sin fars död.

Akt 2

Ophélie är bedrövad över Hamlets ointresse ‘Sa main depuis hier’. Hon vill lämna hovet men Gertrude tror hon kan hjälpa till att bota prinsens melankoli.

Claudius, som noterat Hamlets underliga beteende, anländer. Gertrude undrar om inte hennes son misstänker något men Claudius övertygar henne om att han bara håller på att förlora förståndet. Hamlet kommer in, avvisar Claudius försök att kalla honom för sin son, och annonserar att han anordnat en teaterföreställning till kvällen.

När skådespelarna anländer instruerar Hamlet dem att spela ‘Mordet på Gonzage’. Han hoppas att mordberättelsen,som handlar om förgiftning, kan framtvigna en bekännelse från kungen och drottningen. För att inte dra till sig misstankar spelar Hamlet narr och bjuder skådespelarna på drinkar ‘O vin, dissipe la tristesse’.

Hovet samlas för att se teaterföreställningen. Den har emotsedd effekt då Claudius exploderar i vrede av mordhistorien. Hamlet döljer sina rätta känslor genom att spela galen och rycker kronan från kungens huvud, till allas förskräckelse.

Akt 3

Hamlet funderar över liv och död: han kunde dödat kungen men gjorde det inte ‘Étre ou ne pas étre’. Han gömmer sig då kungen kommer in.Claudius är tyngd av skuldkänslor och kallar pa sin döde bror för att fa hjälp och förlåtelse inför Gud ‘Je t´implore, O mon frére’. Polonius kommer då in och tröstar kungen.

Hamlet blir chockad över Polonius medverkande i mordet. När Ophélie anländer med Gertrude, avvisar Hamlet henne skarpt och ber henne lämna hovet för att gå i kloster. Han älskar henne inte och tänker inte gifta sig med henne, deklarerar Hamlet. Gertrude undrar vad som egentligen fått Hamlet att ändra sig så tvärt. Ophélie lämnar rummet i tårar och Hamlet konfronterar sin mor med hennes brott. Hon ber om nåd ‘Pardonne, helas! ta voix m’accable’.

I det ögonblicket dyker spöket upp och påminner Hamlet att det inte är upp till honom att döma modern. Gertrude, som inte kan se spöket, tror nu att Hamlet verkligen blivit galen på riktigt.

Akt 4

Ophélie har förlorat förståndet.

Hon tror sig vara gift med Hamlet och erinrar sig berättelsen om vattennymfen som lurar till sig kringflackande män ‘Pale et blonde dort sous l´eau profonde’.

Hon tar sitt liv.

Akt 5

På en kyrkogård diskuterar två dödgrävare dödens oundviklighet.

Hamlet anländer. Ovetandes om Ophélies död anklagar han sig själv för hennes galenskap ‘Comme une pale fleur’. Laérte kommer dit krävandes hämnd oche båda männen är redo att duellera då begravningståget med Ophélies kropp närmar sig.

Hamlet knäböjer vid hennes kista, förfärad över hennes död. Därefter rusar han mot Claudius med sitt svärd, dödar honom och sticker sedan sig själv med svärdet.

Upphovspersoner

Musik: Ambroise Thomas. Text: Jules Barbier and Michel Carré, efter ett drama av William Shakespeare.