Handmaids Tale på Det Kongelige Teater Gamle Scene – synopsis

Handmaids Tale på Det Kongelige Teater Gamle Scene - synopsis

Handmaids Tale på Det Kongelige Teater Gamle Scene – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Poul Ruders.Text: Paul Bentley efter Margaret Atwoods roman The Handmaid´s Tale

Premiär

Urpremiäre på Det Kongelige Teater den 6 mars 2000.Sett föreställningen: Det Kongelige Teater Köpenhamn

PROLOG

2195 e. Kr.

Vi er til stede ved en verdensomspændende videokonference: det Tolvte Symposiumom Republikken Gilead.

år 2002 e. Kr. tog Bibelbæltet kvælertag på USA. Forfærdede over den omfattende forurening, såvel fysisk, moralsk som åndeligt -og ikke mindst over den faldende fødselsprocent- myrdede højreorienterede fundamentalister landets president og alle medlemmer af kongressen, og indsatte deres eget bibelbaserade diktatur, Republikken Gilead. De nægtede kvinder retten til arbejde og til at besidde ejendom,samt til at laese og skrive.Endvidere blev alle kvinder i den födedygtige alder, som levede i synd eller i 2.aegteskab, tvangssepareret fra deres familier og sendt til indoktrineringscentre, ledet af ‘Tanter’. Her blev kvinderne oplært til at være Tjenerinder, som blev sendt ud til barnlöse husstande for at blive rituelt befrugtet af manden i overvaerelse af hans hustru.

På symposiet fremlægger Professor Pieixo-to fra Cambridge University en nyligt opdaget dagbog, som er optaget på kassettebånd af en Tjenerinde i skjul.Han afspiller båndet og hun begynder at fortaelle sin historie. Hun bliver revet væk fra sin mand Luke (det var nemlig hans andet ægteskab)og deres femårige datter og ført til Det Røde Center.

PRÆLUDIUM. DET RØDE CENTER

Kurserne her ledes af Tante Lydia. Vores Tjenerindes veninde, Moira, slæbes tilbage efter et mislykket flugtforsög. En anden kvinde, Janine,bryder sammen og tror at hun är servitrice igen.Moira flygter for anden gang.

De andre Tjenerinder får deres afgangsbevis.

FØRSTE AKT

Tre år senere bliver vores Tjenerinde, som endnu ikke har født et barn for Gilead, overført til sin tredje post, hvor hun kaldes TilFred efter husets Kommandant. Hun genkender Hustruen som Serena Joy, en gospelsangerinde fra tiden før.

TilFred går på indkøb med en anden Tjenerinde, TilGlen, og de møder Janine,som nu er højgravid.

Ved sit månedlige kontrolbesøg hos lægen tilbyder han at befrugte TilFred, men hun afslår frygtsomt.

Hjemme igen prøver altmuligmanden Nick at snakke med hende, og Kommandanten nærmer sig TilFreds soveværelse, hvilket begge er ulovlige handlinger.

Familien samles til Forbøn, og TilFred underkastes den månedlige rituelle befrugtning.

Altmuligmanden Nick fortæller hende bagefter, at Kommandanten – yderst ulovligt – vil mødes med hende privat.

Næste dag mødes alle Hustruer og Tjenerinder i Det Røde Center for at fejre fødslen af Janines barn.

Om natten besøger TilFred Kommandanten på hans kontor.

Tilbage i sit soveværelse får TilFred et hysterisk anfald og falder om.

ANDEN AKT

Næste morgen finder tyendepigen Rita TilFred liggende på gulvet og bliver voldsomt forskrækket.

TilFred besøger Kommandanten igen og begynder at slappe af, men under den næste rituelle befrugtning begynder han at kærtegne hende og hun er rædselsslagen for at Serena Joy vil lægge mærke til det.

TilFred og TilGlen går til bøn og på indkøb og røber for hinanden at de begge to er oprørere, og TilGlen afslører, at der findes en undergrundsbevaegelse. Janine (hvis barn vistesig at vaere en ´kassabel slutter´sig til dem, men bryder sammen igen.

Vogtere fører hende bort til hængning.

TilFreds natlige besøg hos Kommandansn fortsætter. Han afslører enkelte dunkle punkter for hende, som for eksempel hvorforr Rita blev så forskrækket over at finde hende på gulvet i hendes værelse.

Serena Joy, som hungrer efter at få børn,bestikker i al hemmelighed TilFred til at prøve at blive gravid med Nick. Bestikkelsen består af et billede af hendes forsvundne datter. TilFred bliver helt knust…

Kommandanten smugler TilFred ind på Jezebel’s, et privat bordel for højtståendemænd i Gilead. Her møder hun Moira.Når hun er hjemme, opsøger TilFred ofte Nick, og de går i seng med hinanden.

Hustruer og Tjenerinder mødes for at overvære hængningen af’kriminelle’, og Tjenerinderne får lov til at dræbe en såkaldt voldtægtsforbryder. TilGlen sparker ham til bevidstløshed for at forkorte hans pinsler da han var et af medlemmerne fra undergrundsbevægelsen.

Samme eftermiddag får TilFred nyt følgeskab på sine indkøbsture og møder aldrig siden TilGlen.

Hjemme har Serena Joy opdaget TilFreds affære med Kommandanten, og det hemmelige politi, “Øjnene” bliver tilkaldt for at arrestere hende og føre hende bort.

EPILOG

år 2195 e.Kr. Prof. Pieixoto fortæller os,at det er uvist, hvad der videre skete med TilFred og mændene i hendes liv.

Paul Bentley

Related posts