Hanna Husáhr sopran uppväxt i Borlänge

Hanna Husáhr är född och uppväxt i Borlänge. Hon studerade på Guildhall School of Music and Drama i London, på Stockholms Operastudio samt på Masterutbildningen i opera vid Göteborgs Universitet.

Under 2014/15 har man bland annat hört Hanna i Vivaldis Gloria och Förklädd Gud i Berwaldhallen med Radiosymfonikerna, på trettondagskonsert i Västerås konserthus och vid invigningskonserten av Bergens internationella festspel i Grieghallen. Hon gjorde även rollen Romilda i Xerxes av Händel på Artipelag tillsammans med Ensemble Matheus och Jean-Christophe Spinosi.

Under 2015 medverkar Hanna som Adele i Läderlappen med Norrköpings symfoniorkester samt i Nielsen´s 3 symfoni med Göteborgs symfonker och i Berwaldhallen under ledning av Herbert Blomstedt. Detta verk gör Hanna även med Helsingborgs symfoniorkester under ledning av Stefan Solyom som också görs i Stockholms konserthus.Hanna gör även sopranpartiet i Bach´s Johannespassionen i Berwaldhallen med Radiosymfonikerna under ledning av Daniel Harding.

Hon gör sedan rollen som Zerlina i Don Giovanni på Bergen Nasjonale Opera och i augusti 2015  Barbarina i Figaros bröllop på Drottningholms Slottsteater.

2012/13 debuterade Hanna på Berlin Philharmonie med L’arte del mondo. Hon medverkade även vid den årliga Polarpriskonsertenpå Konserthuset i Stockholm för att hylla Kaija Saariaho tillsammas med Kungliga Filharmonikerna. På operascenen kunde man se henne i titelrollen i Lucia di Lammermoor på Nationaloperan i Riga samt på Opera på Skäret, som Frasquita i Carmen på Kilden Opera i Kristiansand, Grethe i Schultz opera Peters Bryllup på Musikfestspiele i Potsdam Sanssouci samt i föreställningar av Den listiga lilla räven på Bergen Nasjonale Opera.

2011/12 sjöng Hanna Bettan i Karlsson på Taket på Malmö Opera och Maria Magdalena i en scenisk version av Bachs Johannespassionen på Wermland Opera. Säsongen 2010/2011 var hon knuten till Nationaloperan i Helsingfors där hon bland annat sjöng roller som Adina i Kärleksdrycken och Första Blomsterflicka/Väpnare i Parsifal. 2009 gjorde hon rollen som Leïla i Pärlfiskarna av Bizet på Folkoperan, vilket även var hennes operadebut.

Hanna Husáhr är en efterfrågad solist till oratorier och konserter och hennes repertoar spänner från tidig barock till nutida musik. 2011 mottog Hanna Jussi Björlingstipendiet. Hon har även tilldelats stipendier från bland annat Christina Nilssons fond, Hugo Alfvéns stiftelse, Andrew Sandrews stiftelse och Folkoperans Vänner.

Upplevda föreställningar

OperaRollOperahusDatum
PärlfiskarnaLeilaFolkoperan6.12.2009
KärleksdryckenAdinaSkånska Operan 10.8.2010
Karlsson på TaketStora syster BettanMalmö Opera17.12.2011
Johannespassionen Maria MagdalenaWermland Opera 3.4.2012
XerxesRomildaArtiepelag17.9.2014
Nixon in ChinaPat NixonKungliga Operan i Stockholm14.10.2016

Läs mer