Hans och Greta på Kungliga Operan – synopsis

Hans och Greta på Kungliga Operan  - synopsis

Hans och Greta på Kungliga Operan  – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Engelbert Humperdinck|Text: Adelheid Wette efter en saga av bröderna Grimm

Libretto

Här kan du hämta librettot till Hans och Greta på tyska ESPANOL

Premiär

Uruppförande: Weimar, Hofteater 23 december 1892. Svensk premiär: Svenska Teatern 18 maj 1895. Sett föreställningen: 24.11.2007 Kungliga Operan Stockholm

Bild 1

Den fattige borstbindaren Peters båda barn Hans och Greta är hungriga, men deras mor har bara brödkanter att ge dem. Greta har dock fått veta att deras mor har gått till grannkvinnan där hon skall få en kanna mjölk så att hon kan koka gröt åt barnen. I sin entusiasm dansar de runt, men när modern kommer grälar hon på dem för att de dansar istället för att arbeta. Hon slår efter dem med en käpp och råkar välta omkull mjölkkannan. Hans brister i skratt och hon driver i vredesmod ut dem i skogen med en korg att plocka smultron i. När hon har blivit ensam gråter hon över familjens fattigdom, men Peter har samma dag sålt sina varor med god förtjänst och kommer med diverse matvaror. Han blir förskräckt då han får veta att hon har skickat ut dem i skogen, där de kanske har råkat i klorna på häxan som lockar alla barn till sig och sedan steker dem i ugnen och äter upp dem. Föräldrarna skyndar sig ut i skogen och letar efter barnen.

Bild II

Hans lyckas fylla korgen med smultron, men snart har de ätit upp allesammans och det har blivit mörkt. De vill bege sig hemåt, men Hans hittar inte vägen. Greta blir rädd, men Jon Blund kommer och strör sand i ögonen på dem så att de somnar, vaktade av fjorton änglar.

Bild III

Då barnen vaknar på morgonen får de syn på häxans pepparkakshus och börjar ta för sig av godsakerna, men häxan smyger sig ut och kastar ett rep om Hans. Han försöker komma loss och springa sin väg med Greta, men häxan spärrar in honom i stallet och gör Greta till sin piga. Häxan gläder sig redan åt dessa läckerheter men vill först känna om hans har blivit fetare. Han lurar henne och sticker ut en pinne i stället för fingret, så häxan skickar Greta efter honung och mandlar att göda honom med. Greta skall tända bakugnen men hon har lurat av häxan hennes trollformler och trollar upp dörren till stallet, och då häxan skall titta till till ugnen slinker Hans ut. Barnen hjälps åt att knuffa in häxan i bakugnen. Då slår lågor ut ur ugnen och den störtar ihop, men samtidigt dyker en skara barn som häxan har förvandlat till honungskakor och som nu har befriats. Alla dansar runt i jubel och föräldrarna återfinner sina barn. Under tiden har häxan blivit till en jättestor honungskaka som barnen drar ut ur ugnen. Borstbindaren förklarar att alla elaka varelser blir straffade och att den gode Guden alltid räddar folk i yttersta nöd.

Related posts

Kommentera