Hans och Greta på Stockholmsoperan

kungligaoperanperkarlssonalamy

Hans och Greta på Stockholmsoperan

Produktionsteam

|Dirigent: Gregor Bühl|Regissör: Werner Pichler|Scenografi:Andrea Hölzl|Kostym: Andrea Hölzl|Ljusdesign: Anne Marie Legenstein|Koreografi: Martin Säfström|

Operaroll, rösttyp och sångare

Roll Rösttyp Sångare
Gertrud mezzosopran Agneta Lundgren
Greta sopran Johanna E. Martell
Hans mezzosopran Susann Végh
Häxan tenor Magnus Kyhle
Peter baryton Gunnar Lundberg
John Blund sopran Karin Ingebäck
Gryningslärkan sopran Sara Sandström

Häromdagen var jag på ett improviserat tvådagarsbesök i kungliga huvudstaden. Det fanns två syften med besöket dels skulle jag träffa min yngsta dotter dels ta tillfället i akt att se Hans och Greta på Operan.
På fredagskvällen var jag tillsammans med dottern och såg Juloratoriet på Stockholms Stadsteater. Första akten var en stor besvikelse, men jag kanske inte är rättvis eftersom jag hela tiden satt och jämförde med filmen. Nåväl andra akten blev något bättre men slutresultatet blev ändå inte alltför imponerande. Det kanske beror på att det är långt mellan besöken på s.k. talteater?

På lördagseftermiddagen var jag tillsammans med en god vän och såg Hans och Greta på Operan. Inte heller den föreställningen blev någon höjdare, men man skall kanske se den tillsammans med barn eller barnbarn? Det var mer tekniska finesser än vacker musik även om det fanns ljuspunkter. Även här blev det betydligt bättre i andra akten.Men sångarinsatserna imponerade överlag särskilt vill jag nämna Susann Végh i rollen som Hans, Karin Ingebäck i rollen som John Blund och inte minst Gunnar Lundberg som sjöng Peters roll.

Föreställningen kan dock rekommenderas om du tar med barn eller barnbarn i lämplig ålder. Det återstår tydligen ett par föreställningar innan Hans och Greta ersätts av andra operaverk.

Related posts

Kommentera