Har du sett världen berörande föreställning 2018

Har du sett världen berörande föreställning 2018 Har du sett världen med Mikael Wiehe,Nour El Refai och Edda Magnason
74 / 100

Har du sett världen: Det blev en njutbar och mycket berörande tillställning som Mikael Wiehe, Nour El Refai och Edda Magnason bjöd på. I kväll var det Mikael Wiehes musik som stod i centrum och då kändes inte avsaknaden av dramaturgi särskilt besvärande.

Har du sett världen berörande föreställning 2018

När man följer det som har skrivits inför föreställningen och inte minst i programbladet är det lätt att få intrycket att det handlar om Malmös utveckling från 1950-talet och fram till tiden före  nedläggningen av bl a Kockums.

För mig handlar det mer om glimtar från Malmö från tiden när Mikael kom till stan hösten 1952 och framåt. Det handlar också om bilder från den del av Malmö i Slottsstaden där han växte upp, men också bilder från  rivningarna i Caroli City. Bilder som jag tolkar visas för att vi skall förstå hur det var i Malmös olika delar vid den tiden.

På ett plan har Mikael Wiehe och skribenten en liknande bakgrund dvs vi är båda födda och har bott våra sju första år i Köpenhamn och vi kom båda två till Sverige och började i första klass 1952. Vi har båda vuxit upp med en ensam mor, men med den skillnaden att Mikael Wiehe hade kontakt med sin far, vilket jag själv aldrig hade.

Personligt

Framförallt känner jag igen mig som den som blev retad av skolkamraterna för att jag inte kunde tala svenska. Dessutom var jag rödhårig och kallades allmänt för Facklan. En skillnad är att jag inte har vuxit upp i Malmö, men från början av 1960-talet bodde jag av och till i Malmö. Flera av de platser som omnämns i föreställningen känner jag alltså väl till. Det kan  ju vara så att det faktum att vi i unga år har gjort en liknande resa gör att jag upplever föreställningen extra berörande?

Musikaliskt

Musikaliskt blev det en musikalisk upplevelse med utmärkta arrangemang som var fint sammanvävda  med Wiehes akustiska gitarr och Edda Magnasons ackompanjemang på flygeln. Vid några enstaka tillfällen kändes det som MSO under ledning av Marit Strindlund spelade alltför starkt, men som helhet var det musikaliskt mycket  följsamt njutbart och vackert.

Nour El Refai gestaltade på typiskt malmöitiskt sätt Mikael Wiehe som ung och Edda Magnason gjorde en fin tolkning av “Titanic”. Tillsammans med Wiehe utgjorde Magnasons framträdande en av föreställningens höjdpunkter!

Musikföreställningen  visar att Mikael Wiehe inte bara skriver utmärkta låtar utan också att de mycket väl tål att framföras med den 66 man starka Malmö Symfoniorkester.

Mikael Wiehe

Tillsammans med Mikael Wiehes  poetiska texter blir det sammantaget en berörande musikalisk och vokal upplevelse. Det blev stående ovationer efter föreställningen, vilket var ytterst välförtjänt.

Konserten avslutades med ett fantastiskt panoramasvep över Malmö och här är kanske titeln till föreställningen hämtad Har du sett världen som egentligen borde heta Har du sett Malmö – har du sett världen.

Det ges ytterligare ett antal föreställningar både kvällstid och ett par eftermiddagsföreställningar som du inte får missa.

Om föreställningen

Sett föreställningen 10.3.2018

Upphovspersoner

Musik: Mikael Wiehe|Arrangör/musikalisk bearbetning: Jonas Nydesjö|Manus: Fredrik Ekelund|

Team

Dirigent: Marit Strindlund
Regi: Philip Zandén
Kostym: Kajsa Tosting
Scenografi: Ceilia Sterner
Ljusdesign & Bildproduktion: Maria Sjöström
Ljuddesign: Mikael Körner
Filmproducent: Magnus Gertten

Medverkande

Mikael Wiehe, Nour El Refai och Edda Magnason

Läs mer