Häxorna med Kamraterna Årsta Teater 2016

Häxorna med Kamraterna Årsta Teater 2016

Häxorna: Le villi, Vilierna, Giacomo Puccinis förstlingsverk, men som i Kamraterna Opera version heter Häxorna är en uppsättning som inte kan lämna någon oberörd. Handlingen utgår från en novell  av Alfonse Karr och som utgår från en centraleuropeisk legend eller saga. Ursprungligen skrevs musiken som ett tävlingsbidrag.

Häxorna med Kamraterna Årsta Teater 2016

Även om Puccini inte vann tävlingen så blev premiären på Teatro Del Werme i Milano en stor framgång för honom. På kontinenten förekommer verket då och då, men här hemma har Le Villi bara getts ett par gånger, men häromåret gavs verket konsertant på Malmö opera och senare på Copenhagen Operafestival.

Sångarna sjöng på svenska och kanske var det detta faktum som fick mig att associera till ett nordiskt verk med dess speciella stämning. Regissören hade lagt en klar feministisk läsning vilket inte minst framgår av att pappans roll hade tagits bort och ersatts av Annas  mamma.De olika dansinslagen visade med all önskvärd tydlighet att kvinnor kan särskilt om de är eniga!

Delar av musiken är välkänd för mig genom cd-skivan ”The Best of Puccini”, som jag lyssnar på då och  då.  Musikerna har all anledning att ta åt sin beskärda del av framgången. Scenografiskt hade man med i grunden enkla medel lyckats skapa en naturlig skogsmiljö som i föreställningen hade flera syften.

Till föreställningens höjdpunkter räknar jag det vokala framförandet och särskilt roligt var det att få uppleva skönsången hos Heddie Färdig och Karolina Blixt.

På den manliga sidan utmärkte sig som vanligt Daniel Ralphsson kanske var detta hans bästa framträdande tillsammans med Kamraterna. Betyget för hans insats får bli Berömlig! Ett betyg som han  självklart får dela med de kvinnliga sångarna!

Bland körens insatser lade jag särskilt märke till den unge tenoren,Willian Davis Lind , det kan säkert bli något av den unge mannen!

I år kunde vi också ta del av Kamraternas Livescen, ett program ,med titeln Varitépop, som i går tog c:a tjugo minuter i anspråk med Beatrice Aurore and the make believe mimers Maria Hartman, Beatrice Lindholm och Jenny Felldin. Inget särskilt att anmärka på, men för min egen del hade jag nog uppskattat andra programinslag som kommer senare under spelperioden. Till exempel inslaget med Linus Flogell som sjunger Kung Eriks visor, men man kan som bekant inte få allt på en gång.

Avslutningsvis blev det en enastående musikalisk upplevelse väl värt en besvärlig resa upp och ned inom ramen för ett tjugotal timmar! Det är definitivt en operaupplevelse som du inte bör missa vare sig du bor i Ystad, Lidköping eller Korpilompolo!

Om föreställningen

Sett föreställningen 20.6.2016 på Årsta Teater

Upphovspersoner

Musik: Giacomo Puccini|Libretto: Ferdinando Fontana|Översättning: Birgitta Prejborn i samarbete med Anna Christensson|Dramatiker: Isabel Cruz Liljegren

Kreativt team

Regi: Aurelia Le Huche
Musikalisk ledning och arrangemang: Anna Christensson
Scenografi: Erika Sjödin
Kostym: Marie Moberg och Maria Peterson
Mask: Angelica Ekeberg

Medverkande

Anna: Heddie Färdig
Carolina: Karolina Blixt
Roberto: Daniel Ralphsson
Myrtha: Hanna Edh
Bybor/Vilie: Maria Hartman, Gloria Kisekka, Elinor Tollerz Bratteby, Birgitta Larsson, Ingrid Rådholm, Jenny Jernberg
Bybor/Spiriti: William Davis Lind, Fredrik Essunger, Peter Nyqvist, Andreas E Olsson

Musiker

Violin: Ylva Larsdotter
Viola: Maria Winiarski
Cello: Zéphyrin Rey-Bellet
Kontrabas: Per Björkling
Flöjt: Madeleine Johansson
Valthorn: Andreas Lundmark

Läs mer

Operalogg