Helena Juntunen sopran från Finland

Helena Juntunen sopran från Finland

Helena Juntunen är född i Uleåborg där hon redan som 15-åring inledde sina sångstudier vid Konservatoriet. Hon avlade därefter musikmagistersexamen vid Sibeliusakademien i Helsingfors och har sedan 1999 regelbundet anlitats av Finlands Nationalopera. Bland roller hon gjort där är Zdenka i Richard Strauss Arabella, Madame Cortese i Rossinis Resan till Reims, den senare i regi av Nobelpristagaren Dario Fo, Sophie i Rosenkavaljeren samt Liu i Turandot, som även framfördes vid Operafestivalen i Savonlinna.

Helena Juntunen sopran från Finland

Sitt internationella genombrott gjorde Helena Juntunen som Marguerite i Gounods Faust vid Savonlinna Operafestival 2002. Därefter följde samma roll på The Connecticut Opera i USA samt Madame Cortese i Resan till Reims i Genova, Zdenka i Arabella i Antwerpen och Pamina i Trollflöjten på Semperoperan i Dresden.
Hon gjorde sin debutkonsert på Carnegie Hall i New York 2003 och därefter i Tokyo. 2006 debuterade hon vid Wiens Festivalveckor som Pamina i Trollflöjten. Pamina har hon även sjungit i Aix-en-Provence, Bryssel, Caen,Geneve och Nancy. Bland hennes senaste engagemang kan nämnas medverkan i Kurt Weills Staden Mahagonnys uppgång och fall på operan i Nancy, Grevinnan i Figaros bröllop i Nice samt Mimi i La Boheme och Pamina i Trollflöjten, båda på Finlands Nationalopera.

Helena Juntunen har framträtt som solist med ett stort antal finska orkestrar och arbetat med dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste, Leif Segerstam, Osmo Vanska och Mikko Franck. Hon har ocksa gjort ett flertal cd-inspelningar. Närmast väntar Michaela i Carmen och Liisa i österbottningar på Finlands Nationalopera samt Luonnotar med Leif Segerstam i Amsterdam.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
La Bohème Mimi GöteborgsOperan 15.1.2009
Utrensning Den unga Aliide Finlands NationalOpera 3.5.2012
Höstsonaten Helene Malmö Opera 29.9.2019

Läs mer

Operalogg