Helgonet på Bleecker street – synopsis

Figaros bröllop på Ystad Teater - synopsis

Helgonet på Bleecker street – synopsis

Helgonet på Bleecker street – YstadOperan – synopsis

Musik och text: Gian Carlo Menotti

Premiär

Uruppförande på Broadway scen 1954. Sett föreställningen: 14.7.1997 Ystadoperan

Little Italy i New York på 50-talet

Scen 1.Ett rum i Anninas våning

Invånare i Little Italy har samlats på långfredagen för att bevittna, när Annina blir stigmatiserad.Annina bärs in i rummet, där hon i en vision ser Kristi korsfästelse och får Jesu sår. Hennes bror, Michele, kör ut de församlade och har en uppgörelse med prästen Don Marco.

Scen 2.En bakgård.

Assunta sjunger en vaggvisa för sitt barn. Annina och hennes väninna, Carmela, syr änglavingar på den lilla Concettina inför den stora San Gennaro-processionen.

Michele har förbjudit sin syster Annina att delta i processionen. Carmela berättar att hon skall gifta sig med Salvatore – och inte bli nunna som hon och Annina har kommit överens om. Maria Corona medelar att processionsdeltagarna tänker ta med sig Annina med våld, om det skulle behövas.

Michele försöker övertala Annina att inte bli nunna utan ge sig av från Little Italy med honom.

San Gennaro-processionen närmar sig.Några män slår ner Michele, binder fast honom och bär med sig sitt “helgon” – Annina. Micheles flickvän, Desideria, kommer in och lösgör honom.

Scen 3. En italiensk restaurang.

Bröllopsmåltiden för Carmela och Salvatore är just avslutad. Sångaren tar upp en italiensk sång, som alla faller in i. Annina förmanar Salvatore att vara god mot Carmela. Micheles flickvän, Desideria, som inte blivit bjuden på bröllopet, vill att Micheles skall presentera henne för gästerna, men han vägrar först – av hänsyn till Annina. Till slut ger han med sig – men stoppas av Don Marco. Michele känner sig utstött bland “de sina” men hoppas att en dag stolt kunna säga: “Jag är från Italien!” Desideria anklagar Michele för att älska sin syster Annina. Michele sticker ner Desideria med en kniv och flyr. Desideria dör och Annina hoppas att snart få komma efter.

Scen 4. En tunnelbanestation.

Michele är på flykt. Don Marco och Maria Corona sammanför honom med Annina. Annina står fast vid sitt beslut att bli nunna. Michele försöker att få henne att ändra sig, men hon är orubblig. Han lämnar henne med sin förbannelse.

Scen 5. Ett rum i Anninas våning

Annina väntar på att få bli nunna. Carmela ger henne sin brudklännig så att Annina skall ha något vitt att bära vid ceremonin. Assunta meddelar att Michele synts i närheten. Ceremonin börjar: Annina ikläds den vita brudklänningen, förklaras död för denna värld, återuppstår och får ett nytt namn som nunna. Michele försöker stoppa det hela, men Annina hör honom inte längre…

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

 

Related posts