Herr Arnes penningar en stark vokal upplevelse

GöteborgsOperan orkester - foto: Mats Bäcker

GöteborgsOperan har under säsongen satsat på tre äldre svenska operor som ges konsertant. Det är en av säsongens höjdpunkter, men det hade ju varit roligt om det också hade kunnat upplevts sceniskt. Efter Vikingarna och Kronbruden var det nu dags för den tredje konsertanta operaupplevelse, nämligen Herr Arnes penningar.

Herr Arnes penningar är ursprungligen beställd som en radioopera, men fick sin sceniska premiär på Stora Teatern i Göteborg 1961. Handlingen fördes fram genom en berättarröst, Ingahlill Wagelin.

Operan bygger på en berättelse av Selma Lagerlöf egentligen en spökberättelse som illustreras väl i musiken signerad Gösta Nystroem.

Musikaliskt tänkte jag mest på ett symfoniskt verk, men det var de vokala insatserna som väckte mitt intresse. Det är alltid spännande att lyssna till ny musik, men det tar lite tid för mig att uppskatta musik som jag upplever för första gången.

Vokalt blev det en stark upplevelse, särskilt efter pausen. Bäst på plan var utan tvekan Julia Sporsén som sjöng Elsalills passionerade parti mot Sir Archie och som trots vetskapen att han har mördat hennes familj ändå fortsätter att älska honom.

Jag gillar ju särskilt tenorer och Tomas Lind som sjöng Torarins parti gjorde mig inte besviken den här gången heller. Det gjorde inte heller de andra tenorerna heller, men de svarade ju för rätt korta inpass…

Av herrarnas insatser imponeras jag framförallt av barytonisten Mats Persson som sjunger Sir Archie med kraft och pondus. Tillsammans med Julia Sporsén blir det en av de absoluta höjdpunkterna i föreställningen.

Herr Arne sjöngs av en annan hussolist nämligen basen Mats Almgren och han gör det utmärkt särskilt i partiet som Skepparen, som väntar på att få ge sig till havs.

GöteborgsOperans kör svarar som vanligt för utmärkta insatser och GöteborgsOperans orkester under ledning av dirigenten Patrik Ringborg svarar för en annan av föreställningens höjdpunkter.

Bland damernas insatser imponeras jag som tidigare nämnt särskilt av  Julia Sporsén, som jag anser går från klarhet till klarhet. Andra utmärkta sånginsatser levereras av Ida Falk Winland och Matilda Paulsson, men också Carolina Sandgren gör sitt bästa.

Det har varit en intressant och spännande upplevelse att få uppleva tre svenska operor, som jag tidigare bara kände till rent pappersmässigt och det är nog dessa tre operor som jag kommer att minnas bäst när jag tänker på säsongen 2016-17!

Medverkande

Julia Sporsén, Mats Persson, Ida Falk Winland, Tomas Lind, Mats Almgren, Carolina Sandgren, Matilda Paulsson, Daniel Ralphsson,Peter Loguin, Ingahlill Wagelin med flera.
Dirigent: Patrik Ringborg
GöteborgsOperans kör förstärkt med Sirener – gästsångare från Högskolan för scen och musik i Göteborg
GöteborgsOperans Orkester

Läs mer