Hoffmanns äventyr en formidabel succé

Hoffmanns äventyr på Det Kongelige Teater Operaen - en formidabel succé Hoffmanns äventyr på Det Kongelige Teater Operaen - en formidabel succé

Hoffmanns äventyr är säsongens sista premiär på Operaen på Holmen eller Den Kongelige Opera. Vilken föreställning en uppsättning där kostym, scenografi och en elegant videodesign gjorde föreställningen till en helt formidabel upplevelse.

Det var briljanta  solistinsatser, men också Operakören imponerade med lysande insatser som ibland gjorde det svårt att skilja på korister och solister. Det är förmodligen en helt avsiktlig idé och tanke från Stefan Herheims och det konstnärliga teamets sida.

Några av de mindre partierna gestaltades utmärkt av sångare som vanligtvis ingår  i operakören nämligen Lars Bo Ravnbak, Lasse Bach och Stefan Olcese. Den sistnämnde sjunger ju som bekant också i kören på Malmö Opera.

Dessutom imponerades jag stort av de sceniska gestaltningen som inte lämnade något i övrigt att önska. Pär (Pelle) Karlsson, i partiet som Stella, gjorde en imponerande och våghalsig insats, men som helhet imponerade ensemble med solister.

Lägg till en imponerande och precis orkesterklang under ledning av den dynamiske franske dirigenten Frédéric Chaslin så får du en helt underbar kväll på operan precis som det ju också skall vara.

Briljanta solistinsatser

Det  var en mycket fin blandning av solistinsatser dels från husets egen solistensemble, men också från kvartetten av välljudande utländska gäster där Gidon Saks i inte mindre än fem roller gjorde en helgjuten insats, som jag gärna vill höra mer av!

Jens Christian Tvilum med ett utseende, eller kariakatyr, som kompositören, Jacques Offenbach gjorde en alldeles utmärkt insats i inte mindre än tre roller. Tenoral kraft kombinerad med en scenisk gestaltning som inte lämnar något ytterligare att önska!

Zoltán Nyári gjorde en fantastisk insats som operans huvudperson och det hör till en av de bästa Hoffmann som jag har upplevt under årens lopp. Det handlar om sång i världsklass!

Bland damerna imponerar som vanligt både Gisela Stille och Elisabeth Jansson, men också Sophia Brommer, som jag upplever för första gången visar att hon har alla koloraturerna på plats!

Hoffmanns äventyr, är en uppsättning som du med fördel kan se mer än en gång, vilket jag tyvärr inte har möjlighet till. Jag hoppas istället på att det görs en dvd från föreställningen. Det skulle bli en dvd som skulle få hedersplatsen i min dvd-samling.

Om föreställningen

Upplevt föreställningen på Operaen på Holmen 3.5.2017

Upphovspersoner

Musik: Jacques Offenbach|Libretto: Jules Barbier baserat på en pjäs av Jules Barbier och Michel Carré, redigerat av Michael Kaye och Jean-Christophe Keck|

Kreativt team

Musikalisk ledning: Frédéric Chaslin
Regi: Stefan Herheim
Scenografi: Christof Hetzer
Kostymdesign: Esther Bialas
Ljusdesign: Phoenix (Andreas Hofer)
Videodesign: fettFilm

Medverkande

Olympia: Sophia Brommer
Antonia: Gisela Stille
Niklaus m fl: Elisabeth Jansson
Hoffmann: Zoltán Nyári
Lindorf/Luther/Coppelius/Doktor Mirakel/Dapertutto: Gidon Saks
Spalanzani: Bengt-Ola Morgny
Crespel: Taras Shtonda
Andreas/Cochenille/Frantz: Jens Christian Tvilum
Nathanael: Lars Bo Ravnbak
Hermann: Lasse Bach
Wilhelm: Stafano Olcese
Stella: Pär (Pelle) Karlsson