Hoffmanns äventyr från New York!

Hoffmanns äventyr från New York!

I eftermiddags, den 27 december var jag och såg Hoffmanns äventyr på biograf Spegeln här i Malmö. Det var reprissändningen som jag såg och hörde eftersom jag inte hade möjlighet att se föreställningen den 19 december.

Föreställningen kommer från Metropolitan Opera i New York och numera försöker jag se de flesta föreställningarna därifrån.

Det skall direkt sägas att Hoffmanns äventyr inte tillhör mina favoritoperor, även om jag nog har sett operan åtminstone vid tre olika tillfällen, nämligen på FolkOperan, Kungliga Operan och senast på Den Kongelige Teater i Köpenhamn.

Den senaste föreställningen, den från DKT tyckte jag inte särskilt mycket om, men de andra uppsättningarna minns jag som goda föreställningar även om det är många år sedan. Om inte minnet sviker mig så såg jag de två första uppsättningarna samma år nämligen 1991.

Det här var en nyinstudering som den berömde amerikanske regissören Bartlett Sher svarade för. Generellt sett är jag inte så förtjust i nyinstuderingar särskilt inte som jag inte lyckas förstå regissörens tankar bakom verket. Visserligen står det i programbladet att regissören beskriver uppsättningen som ”en magisk resa in i huvudkaraktärens psyke”. Dessutom står det att männen bakom uppsättningen har varit starkt inspirerad av Kafka.

Operan är komponerad av Jacques Offenbach (1819-1880) och är baserad på den tyske romantikern E.T.A Hoffmanns skräcknoveller. Librettot svarar paret Jules Barbier och Michel Carré för. Operan består av en prolog, tre akter och en epilog och i denna version varade den inklusive två pauser i tre timmar och fyrtiofem minuter. Operan hade premiär på Opera Comique i Paris 1881 dvs efter Offenbach´s död.

Dirigent var maestro James Levine och det var hans mer än 2 400 föreställning som han dirigerade i huset, där han har varit musikalisk ledare sedan 1976! Regissör var som tidigare nämnt Bartlett Sher. För scenografin svarar Michael Yeargan, kostym Catherine Zuber, ljussättning James F. Ingalls och för koreografin svarade Dou Dou Huang.

Nu några ord om min upplevelse av föreställningen:

Det var en ganska bra uppsättning på ett plan. Sångarinsatserna var mycket bra dels av de som sjöng huvudrollerna men också av samtliga som sjöng, men så brukar det ju vara vid en föreställning från Metropolitan. Det verkar som man lägger ner stor möda på att besätta alla rollerna med bästa möjliga sångare. Till helhetsupplevelsen bidrog också körens eminenta insatser framförallt i prologen, men även senare.Dansinslagen är också värda ett särskilt hedersomnämnande. De bidrog starkt till helhetsupplevelsen

Det är svårt att peka ut vem som var bäst, men Joseph Calleja och Anna Netrebko kanske jag ändå måste konstatera var bäst, men Alan Held och Kathleen Kim gjorde mycket goda insatser och det är ju speciellt roligt att konstatera eftersom det var första gången jag fick lyssna på dem. Därmed inte sagt att Ekaterina Gubanova eller Kate Lindsey gjorde någon dålig insats, tvärtom. I det här sammanhanget vill jag också påpeka att det fanns ytterligare flera goda insatser att notera – till exempel Frantz betjänten hos Antonias fader.

Som jag tidigare nämnde så tillhör inte operan mina favoritoperor och det beror främst på att jag rent allmänt har svårt för operor sjungna på franska, möjligen med undantag av Pärlfiskarna och då handlar det kanske inte om språket i första hand, utan egentligen är det musiken, som jag inte tilltalas speciellt av. Dessutom tyckte jag att det var utomordentligt störande att lyssna på sångarna som sjöng på franska och samtidigt läsa den engelska översättningen, men samtidigt gör det ju att jag lättare förstod innehållet i operan. Ärligt talat vet jag inte vad det handlar om egentligen, men däremot kan jag direkt påstå att jag inte blev berörd överhuvudtaget och det tycker jag att man skall bli av ett operabesök.

I rollerna hörde vi:
Hoffmann: Joseph Calleja
Antonia/Stella: Anna Netrebko
Fyra ”skurkar”: Alan Held
Olympia: Kathleen Kim
Giulietta: Ekaterina Gubanova
Nicklausse: Kate Lindsey

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Related posts

Kommentera