Hoffmanns äventyr från Opéra National de Paris

Hoffmanns äventyr som operabio från Opéra National de Paris - foto: Christian Leiber Hoffmanns äventyr som operabio från Opéra National de Paris - foto: Christian Leiber

Det var en praktfull uppsättning av Jacques Offenbach´s enda och ofullbordade opera Les contes  d`Hoffmann, men visst har jag vissa invändningar mot uppsättning. Det positiva överväger och det handlar ju också om tycke och smak

Robert Carsen har lyckats väl med personregi och scenografiskt är det en utmärkt uppsättning, men det har blivit en lång föreställning, tre akter och med både prolog och epilog och med två tjugominuters pauser.Den annonserade starttiden är 19:15 och föreställningen är slut strax efter kl 23. Det blir en föreställningstid som närmar sig fyra timmar!

Föreställningen introduceras ev en distingerad fransk gentleman, men hans upplägg av intervjuerna är ganska genomskinliga och tämligen intetsägande och meningslösa. Det är uppenbart att frågorna ställs för att kunna presentera svaren som han anser är de rätta!

Att uppleva opera på bio har jag normalt inga bekymmer med, men det är ganska tråkigt att behöva vänta på att föreställningen börjar igen och stå ute i en i övrigt tom korridor även om det finns möjlighet till en kopp kaffe eller två med lite tilltugg i form av karameller.

En annan nackdel är att tekniken krånglar ofta och precis före slutet av första akten bröts serverkontakten. Det kom i gång efter en stunds väntan, men den svenska översättningen hade ersatts av en textremsa på franska. Efter första pausen fungerade sändningen utan anmärkning.

Musikaliskt var det bra, men jag hade lite svårt för dirigenten, Philippe Jordans insats och tolkning som jag upplevde som ojämnt för att uttrycka mig diplomatiskt! Orkesterklangen var stundtals mycket fin så det handlar nog mer om dirigentens val av tempi.

Vokalt och sceniskt blev det en utmärkt operaupplevelse med operakören i bästa form och utmärkta vokala insatser också i myllret av bifigurer som verket tycks vimla av. Bäst på plan var utan tvekan huvudpersonen själv i form av den mexikanske tenoren Ramón Vargas! Alltid roligt att få uppleva en tenor som samtidigt behärskar partiets sceniska och vokala utmaningar och samtidigt gör det mycket bra!

Förra årets segrarinna i BBC Cardiff Singer of the World, koloratursopranen Nadine Koutcher,  imponerade som Olympia både sceniskt och vokalt samtidigt som hon roade publiken.

Andra akten också känd som Antonia-akten  räknar jag som en av föreställningens höjdpunkter och här imponerar den albanska sopranen Ermonela Jaho stort med sin vackra stämma!

Som helhet blev jag mest imponerade av den franska mezzosopranen Stéphanie d´Oustrac som imponerade stort med sin vokala och sceniska närvaron i partiet som Hoffmanns musa, Nicklausse. Dessutom är hon ju på scen föreställningen genom och bara det är en prestation  som heter duga.

Nu har jag inte sett så många uppsättningar från just Opera Bastille men Hoffmanns äventyr vill jag ändå betrakta som en av de bästa föreställningarna. Om du missade föreställningen i tisdags har du en chans att uppleva föreställningen i en inspelad form söndag den 20.11 . Kolla på SF:s hemsida vilka tider som gäller på din ort!

Om föreställningen

Sett föreställningen på SF-Filmstaden i Malmö 15.11.2016

Upphovspersoner

Musik: Jacques Offenbach|Libretto: Jules Barbier

Konstnärligt team

Dirigent: Philippe Jordan
Regissör: Robert Carsen
Scenografi och kostym: Michael Levine
Koreografi: Philippe Giraudeau
Dramaturgi: Ian Burton

Medverkande

Ramón Vargas: Hoffmann
Nadine Koutcher: Olympia
Kate Aldrich: Giuletta
Stéphanie d´Oustrac: Musan/Nicklausse
Ermonela Jaho: Antonia
Roberto Tagliavini: Lindorf/Coppelius/Dappertutto/Miracle
Doris Soffel: En röst
Rodolphe Briand: Spalanzani
Cyrille Lovighi: Nathanael
Paul Gay: Luther/Crespel
Yann Beuron: Frantz/Andrès/Cochnille/Pitichinacchio
Laurent Laberdesque: Hermann
Francois Lis: Schlemil