Hoffmanns äventyr på Folkoperan – synopsis

Peter Nyqvist romans- och kyrkosångare - tenor

Hoffmanns äventyr på Folkoperan – synopsis

Kompositör och librettister

Musik: Jacques Offenbach|Text: Jules Barbier och Michel Carré efter tre berättelser av E.T.A.Hoffmann|

Libretto

Här kan du hämta librettot till Hoffmanns äventyr på franska eller Libretto på franska DEUTSCH ESPANOL

Premiär

Uruppförande på Opéra Comique 10 februari 1881 i Paris. Sett föreställningen: 8.11.1990 FolkOperan Stockholm

Prolog Luthers vinkällare

Luthers vinkällare, som ligger under operan i en tysk universitetsstad, är tom på folk. Man inväntar mellanakten i Mozarts opera Don Giovanni, när publiken kommer att strömma ner. Minister Lindoff förföljer den berömda operasångerskan Stellas betjänt Andrés. Stella sjunger Donna Anna i operan.Andrës har nämligen med sig ett kärleksbrev med en nyckel till Stellas loge, som han skall överlämna till poeten Hoffmann. Lindorf köper brevet av Andrés, han är själv intresserad av Stella. I pausen kommer Hoffmann tillsammans med sin följeslagare Nicklaus och flera goda vänner som alla varit på operan. Hoffmann är betryckt och försöker muntra upp sig genom att sjunga och dricka. När han får syn på Lindorf tycker han sig känna igen det demoniska väsen som i olika skepnader ingripit och ödelagt hans kärleksaffärer. Vännerna blir nyfikna, de lyssnar hellre på Hoffmanns berättelser än återvänder till Don Giovanni.

AKT 1

Olympia

Med Coppelius hjälp har Spalanzani konstrurerat en fantastisk människoliknade mekanisk docka, som han presenterar som sin dotter Olympia.Hoffman kommer som fysikstuderande till Spalanzani och blir förälskad i Olympia. Genom ett par magiska glasögon, som han köper av Coppelius, ser han endast det han vill se och Olympia blir en kvinna av kött och blod. Spalanzani lurar med en check utan täckning av Coppelius rättigheterna till dockan och inför en samling gäster presenterar han Olympia, som imponerar med sin sångkonst. Hoffmann förklarar henne sin kärlek, han lyssnar inte på vännen Nicklaus´varningar. Under en vild dans med Olympia slungas Hoffmann omkull och Olympia förs bort. Man hör ett våldsamt brak och skrammel och Spalanzani upptäcker att Olympia är sönderslagen. Coppelius har hämnats den falska affärstransaktionen. Hoffmann förstår äntligen att Olympia endast var en docka.

AKT 11

Antonia

Crespel lever ensam med sin dotter Antonia, sedan hans hustru, en berömd sångerska avlidit av överansträngning genom sin sång. Antonia har ärvt moderns vackra röst och hennes sjukdom. För att undkomma Hoffmann, som blivit förälskad i Antonia och vars känslor också besvaras, har Crespel flytt med dottern till München. Han är rädd att även kärlekens starka känslor kan förgöra den svaga Antonia. Hoffmann hittar deras gömställe och de båda älskande förklarar varandra sin trohet. Doktor Mirakel dyker upp och Crespel försöker förgäves jaga bort honom,han ger honom skulden till hustruns död.Mirakel insisterar på att få behandla Antonia. Förfärad upptäcker Hoffmann att Mirakel har magiska krafter, han kan få Antonia att sjunga trots att hon befinner sig i ett annat rum i huset. Hoffmann vet nu hur sjuk Antonia är och gör allt för att hon inte skall sjunga, vilket gör henne ledsen och besviken. Mirakel återkommer och får henne slutligen att sjunga efter att ha frammanat den döda moderns röst. Hon sjunger tills hon kollapsar och när Crespel kommer är hon döende. I sin desperation ger han Hoffmann skulden.

AKT 111

Giulietta

Kurtisanen Giulietta underhåller gäster i ett palats i Venedig. Hoffmann, som är en av gästerna,är bara intresserad av att dricka och spela kort till Giuliettas stora förvåning. Med kärlek vill han inte längre befatta sig efter alla besvikelser. Dapertutto, som samlar på själar och som redan med Giuliettas hjälp fått hennes älskare Schlemils, lovar henne en diamant om hon ger honom Hoffmanns spegelbild. Hoffmann har förlorat mycket pengar i sitt spel med Schlemil och Nicklaus försöker få honom att sluta. Giulietta och Hoffmann blir ensamma. Hoffmann faller lätt för Giuliettas förförelsekonster. I sin förvirring ger han henne sin spegelbild. Den svartsjuke Schlemil utmanar honom på duell och blir dödad. Hoffmann tar nyckeln till Giuliettas rum från honom. Men när han letar efter henne får han se henne åka iväg i en gondol. Nicklaus räddar Hoffmann undan polisen.

Epilog Luthers vinkällare

Hoffman har berättat färdigt och börjar på nytt dricka. Man hör applåder uppifrån; operan är slut. Hoffmann kommer plötsligt ihåg sin stora kärlek, operasångerskan Stella. Nicklaus förklarar att Stella i själva verket är syntesen av Olympia, Antonia och Giulietta och avslöjar att han själv, Nicklaus, egentligen är poesins musa. När Stella kommer är Hoffmann så försjunken i sitt rus att han inte ser henne och hon avlägsnar sig med Lindorf.

 

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

 

Related posts

Kommentera