Holger Bruusgaards Legat 2021

Holger Bruusgaards legat 2021 Holger Bruusgaards legat 2021 - Simon Duus
80 / 100

Holger Bruusgaards legat: To kæmpe talenter får Kgl. Kammersanger Holger Bruusgaards Legat 2021 Janitshar i Det Kongelige Kapel, Mathias Friis-Hansen, og basbaryton i Den Kongelige Operas solistensemble, Simon Duus, har netop modtaget Holger Bruusgaards hæderslegat 2021

Holger Bruusgaards Legat 2021

Det Kongelige Kapels bestyrelse har uddelt Holger Bruusgaards Legat til to fremragende kunstnere ved Det Kongelige Teater. Legatet er et hæderslegat og består i år, ud over æren, af to legatportioner á 30.000 kr.

Årets to prismodtagere av Holger Bruusgaards legat 2021

Simon Duus, basbaryton, er en del af Den Kongelige Danske Operas solistensemble. Uddannet fra Operaakademiet i 2011 og solistklassen på Det Jyske Musikkonservatorium i 2015, blev Simon Duus, efter en periode som gæstesolist på Operaen i København, fastansat fra sæson 17/18.

Duus er aktiv i alle tænkelige sammenhænge på Det Kongelige Teater og gør en stor indsats for at udbrede opera til børn og unge gennem KGL+ og “Opera på Skoleskemaet”, både som sanger, tekstforfatter og som instruktør. Den kongelige operasolist optræder lige så gerne i Pixiopera, på stenbroen, som for publikum i plyssæderne på Det Kongelige Teater.

Tryllefløjtens muntre Papageno eller Maskerades enfoldige tjener Henrik, det er Duus.

Simon Duus indledte denne sæson i Begærets mysterier, nu er han aktuel i Den glade enke 2.0, og hans kommende forestillinger er Puccinis La bohème og Næsen af Sjostakovitj.

Mathias Friis Hansen, kgl. kapelmusicus (kapelnummer: 1042), janitshar i Det Kongelige Kapel siden 2007.

Matthias er uddannet på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium med Diplomeksamen i 2002 og på Royal College of Music i London i 2002-03. Matthias Friis Hansen er yderst aktiv som både kammermusiker, arrangør og komponist og er bla. medstifter af PACE Percussion Trio.

Matthias er også medlem af Athelas Sinfonietta Copenhagen og har desuden arbejdet nært sammen med koreografen Tim Rushton og Dansk Danseteater, som han har komponeret musik til, i flere forestillinger.

Matthias holder af meget forskellig musik, men både Bartoks Musik for strygere, slagtøj og celeste og Stravinsky’s Sacre du Printemps står højt på listen.

Om Holger Bruusgaards legat

Holger Bruusgaard blev født i Mellerup ved Randers 11. oktober 1884. Den unge Holger nåede både musik-, kunst- og teaterstudier i København inden sit 25. leveår, så hans forældre, moderen Katrine og faderen murermester Chresten Bruusgaard, må formodes at have oplevet sønnens succes på operascenen. Forældrene døde begge, da han var 43 år, hvor han for længst var blevet ansat på Det Kongelige Teater og havde succes som en af Danmarks fremmeste sangere. Han kastede med sin smukke klang glans over roller som Wolfram i Wagners Tannhäuser, Escamillo i Bizets Carmen, Ford i Verdis Falstaff, Papageno i Mozarts Tryllefløjten samt mange andre store baryton-partier.

Holger Bruusgaard blev udnævnt til Kongelig Kammersanger i 1936. Han forlod Det Kongelige Teater i 1938, og da hans hustru året efter døde, trak han sig helt tilbage fra musiklivet. Men ægteparret efterlod sig ved testamente en stor formue til kommende generationer af musikere og sangere, kaldet ’Kgl. Kammersanger Holger Bruusgaards Legat’.

Legatet uddeles én gang årligt til to kunstnere. I fundatsen står, at renterne skal deles mellem en musiker med udviklingsmuligheder fra Det Kongelige Kapel og en ung sanger, hvor der tages mest muligt hensyn til stemmens skønhed.

Det er den til enhver tid siddende bestyrelse for Det Kongelige Kapel, der uddeler legaterne på Holger Bruusgaards fødselsdag den 11. oktober.

Läs mer