Höstsonaten – Malmö Opera berörande och gripande

Höstsonaten - Malmö Opera berörande och gripande

Ingmar Bergman arbetade som regissör på dåvarande Malmö stadsteater under flera år under 1950-talet. När teatern hade sommaruppehåll filmade han, men jag tror inte att det gällde Höstsonaten. Själv är jag ingen beundrare av hans filmer och därför har jag inte som så många andra sett Höstsonaten eller några av hans andra filmer.

Höstsonaten på Malmö Opera berörande och gripande

Det såg länge ut som jag inte skulle få möjlighet att själv få uppleva Höstsonaten även denna gång, men så plötsligt blev det möjligt.

Om handlingen

De har inte setts på sju år. Men efter att Charlotte, en känd konsertpianist, drabbas av personlig sorg så bjuder dottern Eva hem henne till sig. Där finns också Charlottes andra dotter, den svårt handikappade Helena. Något som Charlotte inte känner till. Mötet mellan Eva och modern blir uppslitande och under ett nattligt samtal väller uppdämda känslor av både kärlek och hat fram.

På plats, efter en ovanlig fördröjning innan dörrarna till salongen öppnades,  möttes jag av en något mer än halvfull salong.  Det innebär att det i stort inte fanns en ledig plats på mittparkett, men bara en handfull på balkong och sidoparkett.

Det var inte utan en viss förväntan som jag intog min plats i salongen och speciellt nyfiken var jag på hur musiken skulle låta. Moderna och nyskrivna verk låter ju mer sällan som musik av Mozart, Puccini, Strauss Verdi eller Wagner.

För att göra en lång historia kort kan jag berätta att  om musiken tyckte jag inte. Det är inget ovanligt med det och det beror säkert på att när det gäller nyskrivna verk saknar jag möjlighet till inlyssning och inte heller brukar det finnas möjlighet till efterlyssning.

När det just gäller Höstsonaten hade det funnits möjlighet till inlyssning eftersom verket finns inspelat på cd. Det var dock aldrig aktuellt att göra ett inköp, men jag vara nära att vinna en cd på OVIS upptaktsmöte några veckor tidigare.

Även om jag inte uppskattade musiken så gäller det speciellt i första akten, men efter pausen ändrade musiken karaktär vilket jag uppskattade. Tyvärr räcker mina musikteoretiska kunskaper inte till för att i ord beskriva min upplevelse av musiken. Det har för övrigt andra recensenser bättre förutsättningar till.

Det bästa med föreställningen blev alltså den vokala och gestaltningsmässiga upplevelsen och här fanns inget i övrigt att önska.

I föreställningen fungerade Malmö Operakör som en kommenterande grekisk kör förstärkt med fyra körsolister. I övrigt sjöngs det mycket bra och väl  och de olika rösterna kompletterade varandra på ett utmärkt sätt!

Till föreställningens höjdpunkter räknar jag Fredrik Zetterström (Viktor)  insats när han sjunger och berättar för  Charlotte Hellekant (Charlotte Andergast) om hans och frun Evas saknad efter den fyraårige sonen som dog genom olycksfall. Mycket berörande och gripande!

Men själva upplösningen dvs konfrontationen mellan mor och dotter kändes inte särskilt berörande utan bara jobbigt. Egentligen blev det ju ingen upplösning, men med en övertygande insats av mor och dotter.

Jag hade kanske haft större behållning om jag hade sett Höstsonaten som film, men det är ju så dags nu.

Efter sista föreställningen på Malmö opera kommer föreställningen att ges på en kulturfestival i Hongkong.

Om föreställningen

Upphovspersoner

Musik: Sebastian Fagerlund|Gunilla Hemming (libretto) efter Ingmar Bergmans film.

Konstnärligt team

Dirigent: Patrik Ringborg
Regi och scenografi: Stéphane Braunschweig
Iscensättare i Malmö: Charlotta Sévon
Kostym: Thibault Vancraenbroeck.
Ljus: Marion Hewlett
Kormästare: André Kellinghaus

Medverkande

Charlotte Andergast: Charlotte Hellekant,
Eva, Charlottes äldsta dotter: Erika Sunnegårdh,
Viktor, Evas make: Fredrik Zetterström,
Helene, Charlottes yngsta dotter: Helena Juntunen,
Leonardo, Charlottes avlidne älskare: Nicholas Söderlund
Erik,Evas  och Viktors avlidne son: Edvard Robertz:
Elisabeth Freiding
Danka Milacic
Darko Neshovski
Jonas Samuelsson
Malmö Opera Orkester
Malmö Operakör

Läs mer