Hur västvärlden fylldes med musik 2018

Hur västvärlden fylldes med musik 2018
74 / 100

Hur västvärlden fylldes med musik.Det är en heltäckande berättelse som  är speciellt intressant om du som jag är intresserad av både musik och kulturhistoria. Det ligger en speciell tonvikt på Sverige och svenska förhållandena och här framgår det att musik finns i många olika former och sammanhang historiskt och i nutid.

Hur västvärlden fylldes med musik 2018

Att författaren, Lars Östman, tidigare professor vid Handelshögskolan i Stockholm, framgår tydligt och klart i hans berättelse och hans syfte är ju att beskriva organisationernas påverkan på musikens tillkomst och spridning.

Boken omfattar mer än femhundra sidor och är indelad i mer än tio kapitel tyvärr med liten stil, och det gör det omöjligt att läsa berättelsen som en roman utan här gäller det att läsa kapitel kapitel med uppehåll emellan.

Västvärlden

Västvärlden får kanske en väl begränsad värld som i stort är begränsad till några utvalda länder i Europa, till exempel Italien, Frankrike, Tyskland och Österrike, men också USA får vara med på ett hörn.

Det mesta är med och egentligen saknar jag bara en beskrivning av konserter och operaföreställningar från olika konsert- och operahus som du kan uppleva via dator, I-pad och smart-phones. Metropolitan Opera i New York och dess samarbete med FHP (Folkets Hus och Parker) kunde ha getts ett fylligare utrymme.

Men också ett avsnitt om operaföreställningar från sommarens utomhusscener till exempel Dalhalla, Opera på Skäret, Vadstena-Akademien och slottsoperor Confidencen, Drottningholm och Läckö saknas.

Operans värld

Det är annars en mycket intressant och inspirerande genomgång av framförallt från operans värld, som jag ju är speciellt intresserad av. Läsaren får reda på många saker och det blir som en aha – upplevelse, när jag förstår hur viktigt det blev med musikförlagens  verksamhet  och nothanteringen. Detta för att sprida musiken ut från adelsfamiljer och högrestånds personer och göra den tillgänglig för andra.

En del av förlagen satsade också på tillverkning av piano men vikten av detta det förstår jag först i efterhand. Det hjälpte till att sprida musiken till hem och mindre lokaler där det inte fanns möjlighet eller tillgång till musiker med flera instrument.

Senare blev det vanligt att agenter fann en marknad att satsa på och detta bidrog sannolikt till att sprida musiken till en bredare krets, men också att avlasta kompositörerna, vilka annars fick sköta mycket själva. Det berättas i ett avsnitt att Beethoven fick sköta mycket av det praktiska inför en konsert och biljetter fick han sälja i  bostaden!

Det är som jag skrev inledningsvis en omfattande bok, och en bok som man kanske inte läser i ett sträck utan som läsare kanske först skummar genom för att få ett riktigt grepp om innehållet.

Om du parallellt med att du läser boken kan du lyssna på ett urval av musiken genom författarens musiklistor på Spotify. Gå in på förlagets hemsida här.

Boken är försedd med en utmärkt källförteckning, vilket ger läsaren möjlighet att fördjupa sig ytterligare i ett avsnitt som du tycker är speciellt intressant.

Det är en bok som jag varmt kan rekommendera särskilt om du är intresserad av musikhistoria!

Om boken