I Capuleti e i Montecchi på GO – synopsis

I Capuleti e i Montecchi på GO - synopsis

I Capuleti e i Montecchi på GO – synopsis

Kompositör och librettist

Musik:Vincenzo Bellini.|Libretto:Felice Romani,efter Matteo Bandello och Luigi Sceola.

Libretto

Här har du en direktlänk till librettot till I Capuleti e i Montecchi på italienska

Premiär

Urpremiär Teatro La Fenice 11 mars 1830. Sett föreställningen på GöteborgsOperan den 17 augusti 2012

Akt I

SCEN 1. ETT GALLERI ICAPELLIOS PALATS

Capellio berättar att ett bud med ett fredsförslag från Montecchis överhuvud Romeo är på väg. Capellio hatar Romeo för att denne tagit livet av hans son. Lorenzo vill lyssna till fredsförslaget. Tebaldo vill dock hämnas och Capellio lovar att han ska få gifta sig med hans dotter Giulietta samma kväll. Lorenzo, som vet att Romeo och Giulietta älskar varandra, säger att tidpunkten för giftermål är olämplig eftersom Giulietta är sjuk. Romeo, som familjen Capuleti inte känner till utseendet, anländer och utger sig för att vara en budbärare från Montecchi. Han vill fredsförhandla och föreslår giftermål mellan Romeo och Giulietta. Capellio vägrar fred och berättar att Giulietta ska gifta sig med Tebaldo.

SCEN 2. GIULETTAS RUM

Giulietta är förtvivlad inför giftermålet med Tebaldo och längtar efter Romeo, som är förvisad från staden. Men Lorenzo anländer och smugglar in honom till henne. Romeo försöker övertala Giulietta att fly, men hon vågar inte för sin far.

SCEN 3. EN INNERGÅRD I CAPELLIOS PALATS

Guelfer firar det förestående bröllopet mellan Giulietta och Tebaldo. Romeo, förklädd till guelf, säger till Lorenzo att tusentals ghibelliner förbereder ett angrepp. Lorenzo försöker få honom att stoppa detta. men ghibellinerna hörs gå till angrepp utanför pålatset och Romeo ansluter sig till dem. Efter att gården blivit tom anländer Giulietta, klädd till bröllop.

Romeo kommer tillbaka och försöker ånyo övertala henne att fly. Capellio och Tebaldo anländer och känner igen “budbäraren” från första scenen. Till allas förfäran ger han sig nu till känna som Tebaldos rival Romeo. Ghibellinerna hjälper honom att fly.

AKT II

SCEN 1. ETT RUM I CAPELLIOS PALATS

Giulietta är orolig, men Lorenzo berättar att Romeo är satt i säkerhet samt att giftermålet med Tebaldo ska äga rum dagen därpå. Lorenzo har en plan: han ber Giulietta att ta ett gift som framkallar ett dödsliknande tillstånd. Hon kommer då att läggas i familjekryptan, för att sedan vakna upp i hemlighet och förenas med Romeo. Efter viss tvekan tar Giulietta giftet. Capellio kommer för att uppmana henne etta giftet. Capellio kommer för att uppmana nenne vill inte gå förrän hon har fått sin faders förlåtelse. och ber honom omfamna henne. Capellio grips av skuldkänslor, men slår raskt undan dem. Han har misstankar mot Lorenzo som han sätter i husarrest.

SCEN 2: EN ÖVERGIVEN PLATS NÄRA CAPELLIOS PALATS

Romeo oroas över att Lorenzo inte har hört av sig. Tebaldo anländer och fyllda av raseri utmanar de varandra på duell. Grälet avbryts av sorgemusik. När de får reda på att Giulietta är död grips de av förtvivlan och ånger och lägger ned sina svärd.

SCEN 3. CAPULETIS GRAVKAMMARE

Romeo kommer med sina anhängare för att sörja. Han närmar sig graven som de öppnar för honom. Lämnad ensam ber han Giuliettas själ att ta honom med till himlen, varpå han tar gift. Giulietta vaknar, kallar på Romeo och berättar om sin skendöd.

Romeo förklarar att det är för sent och visar henne den tömda giftflaskan. De omfamnar varandra innan han dör och hon faller livlös ned över hans kropp. Medlemmar av bägge familjerna störtar in och hittar det döda kärleksparet. Då Capellio frågar vem de blivit mördade av, vänder sig alla mot honom: “Av dig, hjärtlöse!”

Related posts

Kommentera