Idomeneo formidabel upplevelse på Operaen

Idomeneo formidabel upplevelse på Operaen Foto: Michael Szabo

Det är den andra moderniserade Mozartoperan på knappt en vecka som jag upplevde i går på Den Kongelige Opera i Köpenhamn. Det är Mozarts första stora opera.  Enligt Den Kongelige Opera handlar det om förlust av sitt hemland och familj på grund av krig, fångenskap, flyktingar, men också krigstraumer.  Detta är nyckelorden i den sceniska framställningen. 

Idomeneo formidabel upplevelse på Operaen

Mozarts opera handlar om den grekiska myten om Idomeneo, som i åratal hade deltagit i det trojanska kriget. På väg hem hamnar han i ett våldsamt oväder och Idomeneo lovar havsguden Poseidon att han skall offra den första människa han möter på land, om Poseidon skonar hans liv.  Ödet gör att det är sin son Idamante som han möter.

Idomeneo spelas kanske inte så ofta, men jag har ändå lyckats med att uppleva mer än fem uppsättningar sedan 2010. Nu senast på GöteborgsOperan, men också konsertant med Malena Ernman och Rickard Söderberg.

Det är inte heller en opera som tillhör mina favoritoperor, men det kanske blir ändring på detta nu efter kvällens formidabla upplevelse.

I min tolkning handlar verket om kärleken mellan far och son och att en far aldrig under några som helst omständigheter kan förskjuta sin son och absolut inte döda honom. Oavsett vilka löften han har avgivit och till vem.

Det är kanske en djupt personlig tolkning,men att ha vuxit upp utan en far sätter sina spår i en ung person, spår som jag har burit med mig genom livet i ur och skur. Scenerna med just far och son blev ytterst berörande, men kanske gällde det speciellt för mig.

Idomeneo blev en av de bättre opera-upplevelserna på ett tag och med en delvis njutbar scenografi förstärkt med en i stort sett utmärkt videodesign.  Tredje aktens sceneri från en utbombad syrisk stad kändes dock inte särskilt relevant för handlingen i Idomeneo.

Till den fantastiska, formidabla upplevelse bidrog i stor utsträckning den brittiske dirigenten, Julia Jones, kanske genom att vi slapp de ständiga avbrotten för att publiken alldeles genast måste ge uttryck för sin uppskattning.

Det är naturligtvis helt och fullt tillåtet att publiken ger uttryck för sin uppskattning, men det är också helt suveränt att få sitta i sin stol och bara få njuta. Det Kongelige Kapel i högform tillsammans med den likaledes fenomenala operakören. Det blev en musikalisk upplevelse och ouvertyren blev en fin njutning,men med musik som jag inte direkt kände igen.

Till föreställningens höjdpunkter räknar jag absolut de utmärkta solistinsatserna. Fina insatser levererades av tenoren Michael Kristensen gestaltning av kungens rådgivare, Arbace.

På ett plan kan man ju påstå att det var tenorernas afton utöver Michael Kristensen svarade Niels Jörgen Riis och Gert Henning Jensen för utmärkta insatser framförallt vokalt.

Poseidons stämma  i slutet av  föreställningen framställd av Morten Staugaard var mycket effektfullt utförd.

Inte helt ovanligt i min operavärld, imponerades jag av damerna, sopranerna Margaux de Valensart och Sine Bundgaard.

Sine Bundgaards Elektra är en av de mest imponerande vokala och sceniska insatser som jag kan minnas att jag har upplevt i Elektras (Elettra) parti.

Den belgiskfödda sopranen Margaux de Valensart som vokalt och sceniskt öppnade föreställningen gjorde detta med all önskvärd bravur och jag räknar denna inledning som ännu en av föreställningens absoluta höjdpunkter.

Det blev nästan stormande applåder vid applådtacket och det var ovanligt välförtjänt med stående ovationer efter en formidabelt genomförd föreställning.

Det här blev en afton på Operan där det mesta fungerade helt utmärkt med orkester, kör och solister i absolut toppform

Om föreställning

Premiär 29.2.2020 Den Kongelige Opera i Köpenhamn

Upphovspersoner

Musik: W A Mozart
Libretto: Giambattista Varesco

Konstnärligt team

Dirigent: Julia Jones
Regissör: Robert Carsen ved Maria Lamont
Scenografi: Robert Carsen och Luis F Carvalho
Kostymkoncept: Luis F Carvalho
Kostymdesign: Petra Reinhardt
Koreografi: Marco Berriel
Ljusdesign: Robert Carsen och Peter van Praet
Videodesign:Will Duke

Medverkande

Idomeneo: Niels Jörgen Riis
Idamante: Gert Henning-Jensen
Ilia: Margaux de Valensart
Elektra: Sine Bundgaard
Arbace: Michael Kristensen
Överstepräst: Torleif Steinstö
Stämman: Morten Staugaard
Första kvinnan: Cille Ebling
Andra kvinnan: Lucie Szabová
Första mannen: Lukas Noerbel
Andra mannen: Lasse Christian Bach
Det Kongelige Kapel
Det Kongelige Operakor

Mer att läsa