Idomeneo konsertant i Skåne

Idomeneo på Helsingborgs stadsteater - synopsis
Idomeneo konsertant i Skåne – Malena Ernman och Rickard Söderberg

Idomeneo konsertant i Skåne

Idomeneo konsertant i de södra provinserna med Malmö Opera, kör, orkester och solister

I lördags var det dags för W A Mozart´s opera “Idomeneo”. Det är en konsertant version, som spelas i tre skånska städer nämligen Helsingborg, Kristianstad och Ystad. Föreställningen på Ystad teater är också inledningen på sommarens Opera i Ystad.

W A Mozart´s “Idomeneo” skall om sanningen skall fram inte mitt absoluta favoritopera, men eftersom sångarlistan ståtade med namn som Malena Ernman och Rickard Söderberg så var det alltför lockande att avstå från denna upplevelse.

Men döm om min förvåning när jag efter föreställningens slut fick konstatera att Malena Ernman var en stor besvikelse, men det kanske beror på att jag kom till teatern med alltför stora förväntningar?

Det kan jag egentligen inte avgöra, men jag upplevde Malena Ernman som ointresserad och oengagerad men ändå så pass professionell att hon genomförde föreställningen utan att det konkret går att peka på vad som inte var bra, men inte var det något särskilt med hennes medverkan.Alla kan så klart ha en dålig dag. Eller?

Nu gjorde det ju inte så mycket eftersom flera av de andra medverkande var i toppform. På damsidan visade det sig att Susanna Stern var en riktig fin sånglärka. Det visste jag ju i och för sig från tidigare sedda föreställningar, men här var hon bäst bland de bästa. En annan som imponerade mycket var Kristina Wahlin och särskilt i andra akten.

Bland herrarna så imponerar Rickard Söderberg i rollen som kungen på Kreta och hans pianimissimo är särskilt njutbara och det hörs lång väg att han trivs med partiet. Utmärkt var också Daniel Hällstöm i sina partier.

Berättaren, Stefan Johansson, till vardags chefsdramaturg på Malmö Opera ledde oss med varsam hand genom föreställningen.

Malmö Operaorkester dirigerades av Tobias Ringborg, inte mycket att anmärka på, men jag tycker nog att tempot skall vara något högre än vad som var fallet i lördags

Som vanligt var Malmö Opera kör mycket bra och jag hörde att de kallades för Tirfing-gänget i motsats till körens andra halva som väl då kallas för Les Mis-kören? För hela kören var ju engagerad i Parsifal?

Totalt sett var det en helt OK operaupplevelse, men visst föredrar jag att uppleva Malmö Operaorkester, operakör och solister på Malmö Opera!

Recensioner

Carlhåkan Larsén i Sydsvenska Dagbladet

Medverkande

Idomeneo: Rickard Söderberg

Idamante: Malena Ernman

Ilia: Susanna Stern

Elettra: Kristina Wahlin

Arbace: Daniel Hällström

Överstepräst, Oraklet: Daniel Hällström

Kretensiska kvinnor: Frida Thor Bergström, Emma Lyrén

Trojaner: Patrik Forsman, Daniel Hällström

Berättaren: Stefan Johansson

Malmö Operaorkester under ledning av Tobias Ringborg

Malmö Operakör, delar av kören

Related posts