Idomeneo på Det Kongelige Teater Gamle Scene – synopsis

Idomeneo at Royal Danish Opera - Old Stage - synopsis

Idomeneo på Det Kongelige Teater Gamle Scene – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: W A Mozart|Text: Abbé Giambattista Varesco, efter Antoine Danchet och André Campra

Libretto

Här kan du hämta librettot till Idomeneo DEUTSCH IN ENGLISH ESPANOL

Premiär

Premiär på Cuvilliés Residenztheater i München den 29 januari 1781. Sett föreställningen: 15.9.2004 Den Kongelige Opera Köpenhamn

Prolog

Historien foregår henved 10 år efter slutningen af den Troanske Krig ca. 1200 år før Kristus. Kong Idomeneo vender hjem til Kreta efter 20 års fravær. 1 løbet af disse år er hans son, Idamante – der var en lille dreng, da faderen forlod ham blevet en voksen mand. Ilia, datter af Trojas Kong Priamos,efter Trojas fald blevet bragt til Kreta som fange sammenmed flere landsmænd. Og inden Idomeneo er nået hjem, har Ilia og Idamante forelsker sig. Men Ilia har en rival i den græske prinsesse Elektra, der efter drabet på sin mor, Klytemestra, har søgt tilflugt på Kreta.

1.AKT

Ilia begræder sin skæbne og sin kærlighed til Idamante, da han kommer ind og fortæller hende, at Idomeneos længeventede flåde er blevet observeret. Han erklærer hende sin kærlighed, men hun vil ikke høre på ham, idet hun minder ham om fjendskabet mellem deres fædre og to lande. Al glæde över flådens tilbagekomst frigiver Idamante de trojanske fanger, som højlydt giver deres glæde til kende. Deres glædeskor afbrydes af Elektra, som beskylder Idamante for at begunstige sit folks fjender – og af Idomeneos ven Arbace, som oplyser forsamlingen om, at Idomeneos skib er forlist tæt ved kysten.

Elektra håner Idamantes kærlighed til Ilia og påkalder Furierne for at hævne hendes kærlighed, som han har tilbagevist.Fra nær og fjern lyder de skibbrudne sømænds råb om hjælp,men Idomeneo når ind på land. Udmattet af ulykken har han, eftet overenskomst med havets gud. Neptun, reddet sit liv på en frygtelig betingelse: Han skal ofre den første levende skabning, han møder i land, til guden.

Da Idomeneo skyller ind på stranden, styrter Idamante ham som den første til hjælp. Kongen genkender straks sin søn. Skal han virkelig ofre ham til guden!? Rædselsslagen vender Idomeneo sig fra ham og forlader en dybt frustreret Idamante. Mens koret priser Neptun, spørger den sorgfulde son,hvorfor faderen ikke vil vide af ham.

2. AKT

Idomeneo fortæller Arbace om det hemmelige løfte, der vil medføre hans egen søns død. For at undgå fuldbyrdelsen råder Arbace kongen til at sende sin søn ud af landet, nemlig ved at ledsage Elektra tilbage til Argos, hvor hun kom fra. Derefter taler Idomeneo med Ilia, som han sætter stor pris på. Hun takker Idomeneo for den godebehandling, hun har fået på Kreta, og under mødet går der op for kongen, at Idamante og Ilia elsker hinanden. Han forstår, at også Ilia vil blive ramt af hans løfte til Neptun, hvorved overenskomsten med guden vil ramme ham dobbelt.Fortvivlet spotter han Neptun for at redde ham fra døden for blot at pine ham med samvittighedsnag.

Elektra kommer ind til Idomeneo og takker ham for at have arrangeret, at Idamante skal føre hende tilbage til sit land. Efter at de to, Idamante og Elektra, har taget afsked med Idomeneo, trækker et voldsomt uvejr op, og et frygteligt uhyre dukker up af havet med alt ødelæggende kraft. Hvem er skyld i gudens vrede? spørger folket. Idomeneo indrømmer, at han er årsagen. Han beder guden om at måtte blive straffet i stedet for et uskyldigt offer.

3. AKT

Ilia synget om sin kærlighed til Idamante. Stadig præget af faderens mærkelige opførsel, hvis årsag er ham ukendt, er Idamante fast besluttet på at bekæmpe havuhyret og redde landet fra ødelæggeLse – eller selv at dø. For første gang erklærerte de to hinanden deres uforbeholdne kærlighed.

Idomeneo og Elektra nærmer sig uventet, og Idomeneo beordrer sin søn til straks at tage afsted til Argos. Men anført af Neptuns ypperstepræst er folket i oprør på grund af sine lidelser under det dødbringende uhyre. I folkets navn kræver ypperstepræsten, at løftet med det nødvendige offer opfyldes, og Idomeneo indser at han ikke længere kan modsætte sig det. Han afslører, at offeret er hans søn.

Da Idomeneo forbereder sig på at begynde den blodige ceremoni, høres triumferende sejrstoner ude fra havet: Idamante har dræbt uhyret og møder forsamlingen, parat til at dø. Han forstår nu, hvorfor faderen opførte sig så gådefuldt overfor ham. Men da Idomeneo løfter hånden til det dødelige hug, kaster Ilia sig imellem og tilbyder sig selv som offer.

Da høres Oraklets stemme pludselig. Det bekendtgøres, at guden har ladet sig formilde men at Idomeneo må abdicere, og at hans søn Idamante, forenet med Ilia, skal herske,som konge I hans sted.

Efter et sidste raserianfald fra Elektra overdrager Idomeneo kongeværdigheden til sin søn og betror ham sin og Kretas lykke. Idamante krones og modtager folkets hyldest.

Related posts

Kommentera