Il pirata opera av Vincenzo Bellini – synopsis

Il pirata var den första av sju operor som Bellini komponerade i samarbete med Felice Romani. Verket är urtypen för den italienska romantiska operan, alldeles som Friskytten är för den tyska. Il pirata hade premiär den 27 oktober 1827 på Teatro alla Scala i Milano. Det var Bellinis första internationella succé och han framstod nu som den främste operatonsättaren i generationen efter Rossini.

Akt I

Gualtiero, som landsförvisats och blivit anförare för ett piratband, har efter sitt nederlag i striden mot Ernesto, som nu ä gift med hans ålskade Imogene, strandat nä det sicilianska slottet Caldora. Imogene kommer nertill stranden och frågar efter nyheter om piraternas nederlag och Gualtieros förmodade död. På natten söker Gualtiero upp Imogene, som berättar att hon har tvingats äkta Ernesto, och de älskande tar ett tårfyllt farväl av varandra. Ernesto kommer hem från sin seger över sjörövarna som han firar med sina män och ger order om att de skeppsbrutna, som hans hustru har berett husrum, skall köras bort nästa dag.

Akt II

Gualtiero ber Imogene om ännu ett möte där han försöker övertala henen att fly med honom, men hon anser det vara sin plikt att stanna hos sin man och barn fastän hon har berättat för Ernesto att hon alltjämt älskar en annan. Han överraskar dem nu, och i duellen dödar Gualtiero honom. Han döms till döden och Imogene blir vansinnig.

Upphovspersoner

Musik: Vincenzo Bellini. Text: Felice Romani efter Charles Robert Maturins Bertram

Libretto

Roller och rösttyper

RollRösttyp
Adelesopran
Ernestobaryton
Goffredobas
Gualtierotenor
Notarientenor
Imogenesopran
Itulbotenor