Il tabarro elevuppspel i Gävle – synopsis

operahogskolan2012

Il tabarro elevuppspel i Gävle – synopsis

Il tabarro Operahögskolans elevuppspel på Gasklockorna i Gävle -synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Giacomo Puccini|Text: Giuseppe Adami

Libretto

Libretto finns på Libretto på italienska

Premiär

Uruppförande: Metropolitan Opera i New-York,14 december 1918. Svensk premiär: Stockholm Operan 20 november 1920. Sett föreställningen på Stora Gasklockan i Gävle 16 februari 2012

Recensioner

Här kan du läsa mina och andras tankar om föreställningen

Produktionsteam

|Dirigent:Brad Cohen |Regissör:Wilhelm Carlsson |Regiassistent: Dan Turdén|Kostym: Mats Lindberg|Ljus: P-J Jansson|Rörelseinstruktion: Patrik Sörling|Mask: Sari Nuttunen|

Roller röstyper och sångare

Roll Rösttyp Sångare
Michele, flodpråmens ägare baryton Richard Laby
Luigi, sjåare tenor Yinjia Gong
Il Tinca,sjåare tenor Daniel Svensson
Il Talpa,sjåare bas Rasmus Bodén
Giorgetta sopran Sara Widén
Frugola mezzosopran Hedvig Hasselström
Venditore tenor Daniel Svensson
Ett älskande par
Lana Zuzic
Markus Pettersson
Midinetter
Ulrika Tenstam
Magdalena Risberg
Julia Landberg
Katja Byström

IL TABARRO (Manteln) utspelar sig på floden Seine i Paris i början av 1900-talet. Floden och dimman skapar mycket av stämningen, men här finns också en rad bifigurer som bidrar med liv och miljöteckning. Det är ingen trevlig tillvaro. Personerna är fattiga och utarbetade. Här finns mycken dysterhet, och till att börja med ansågs operan smaklös. Men i själva verket är det ett veristiskt mästerverk, välskapt och oöverträffat i sin skarpsynthet.

Michele äger en pråm som fraktar varor på Seine. När hans hustru Giorgetta vill bjuda arbetarna på vin efter arbetsdagens slut, drar sig Michele sur och tvär undan. Deras förhållande har försämrats katastrofalt sedan deras barn avlidit. Hon undviker honom och han misstänker att hon har en älskare bland arbetarna. Men vilken? En är för gammal, en är försupen, och Luigi är utfattig och tänker sluta så snart pråmen nått Rouen. Men det är Luigi, och Giorgetta har kommit överens med honom om att tända en tändsticka på däck som signal på att det är fritt fram till ett sista kärleksmöte. Han väntar på stranden.

Michele frågar Giorgetta varför hon numera aldrig kommer för att värma sig under hans kappa, och får till svar att de blivit äldre. Han går upp på däck, sätter sig och funderar och tänder sin pipa. Luigi ser lågan och tar den för Giorgetta signal. När han kommer förstår Michele sammanhanget och tvingar Luigi att erkänna, innan han Stryper honom. Giorgetta har hört bråket och kommer upp. Men då hon ser Michele ensam ber hon att som förr få värma sig under hans kappa. Michel slår upp den och visar henne sin älskares lik.

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

Related posts

Kommentera