Inger Rougeron Blom mezzosopran 1951-

Fredrik Zetterström
84 / 100

Inger Rougeron Blom mezzosopran 1951-

Hon har medverkat i 41 produktioner på Kungliga Operan mellan 1984-2001. Från Verdis Falstaff  (Mrs Quickly) till Mozarts Trollflöjten.

Reportage i Sundsvalls Tidning

Språket växlar

Språket växlar mellan franska, svenska och engelska vid frukostbordet i prästgårdens matsal. Inger och Gerards goda vänner har bilat från Frankrike för att hälsa på.

Ta en våffla. Det är i brist på croissanter. Det bröd fransmännen äter till frukost, säger Inger Rougeron Blom.Maken Gerard sträcker fram honungsburken med honung från grannbyn och säger att det är den godaste han ätit.
Lite svenskt och lite franskt förenas i den rymliga prästgården i Haverö. Ett hus med många rum, med plats för släkt och vänner. Och ett hus med visst renoveringsbehov.

Här fanns varken elektricitet eller ett värmesystem som fungerade. Två av elementen i huset gick att använda, resten var trasiga.
Det har snart gått två år sedan Inger och Gerard tog med sig några av barnen och åkte på en camping-och fiskesemester till Haverö.

Prästgården i Haverö – Amiens

De trivdes så bra med naturen och stillheten att de började se sig om efter ett hus. Ett fritidshus. De tittade på olika objekt och fann efter en tid prästgården i Haverö.

Vi sov en natt i huset. Sen hade vi bestämt oss. Några månader senare var huset vårt, berättar Inger.
Då fanns deras hem i en nyrenoverad lägenhet i staden Amiens i norra Frankrike. Liksom en stor del av deras familj och vänner.
Visst saknar vi ibland middagarna och kulturen. Men här har vi hittat så mycket annat, säger Gerard.

Han berättar om himmelens färger under dygnet och året i Haverö. Om hur kvällshimlen färgas eldröd, om ljudet när isen lägger sig på sjön på senhösten och om de röda klipporna i skogen.

Ljuset och himlen. Det är något våra vänner ser redan när de kliver ur bilen. Det är magiskt.
Under de senaste 18 månaderna har huset förvandlats från nästan obeboeligt, till hyfsat beboeligt. En av de första åtgärderna var att dra in jordvärme samt nya kopparrör.

Vi vill ha ett värmesystem som alltid fungerar även om vi inte bor i huset. Men det var en kamp med tiden och kylan att få allt i ordning. Straxt före julen 2006 var värmesystemet klart.

Lägenheten i Amiens har bytts ut till en mindre och en del av möblerna är magasinerade. Men mycket körde de själva med släpkärra från Frankrike till Haverö.

Man vill ju ha med sig sakerna man gillar, säger Inger och drar ned ljudet på stereon som fyller nedervåningen av huset med klassisk musik.

Ett piano, noter, stolar en soffa och litteratur. Ett rum för en musiker. Här övar Inger med sin trio inför turnén i Amiens under senhösten i år.

De två kollegorna Pasi Pasanen med sitt klassiska dragspel och Pelle Östlund på piano, båda från Ingers hemstad Karlstad, kommer ofta och hälsar på.

Renovera hus

Fast just nu handlar det mest om att renovera hus, säger Inger som varit anställd på Operan i Stockholm under 23 år.
På de åren har hon sjungit alla kända operor med sin mezzosopran. Madame Butterfly, Medea och Rhenguldet är bara några av exemplen från hennes långa karriär som kompletteras med en mängd konserter och skivinspelningar.

Pension

Som alla sina kollegor pensionerades Inger Blom från Operan vid 50-års ålder. Ett faktum i Sverige där det kan vara svårt för äldre kvinnor att få roller, samtidigt som de yngre vill ha arbete.Istället för att släppa musiken helt ägnar hon en del av sin tid till konserter, som till exempel de som ska spelas på turnén i Frankrike.

Ett år i Norden

Namnet på turnén är “Ett år i Norden”. Vi kommer att framföra allt ifrån nordiska folksånger till klassiska stycken. Det är vi som bestämmer programmet och det känns bra. Den friheten hade man inte som anställd.

Kyrkoherdens kontor

Rummet intill musikrummet, som tidigare var kyrkoherdens kontor, ska renoveras inom de närmaste dagarna. Snart kommer en av sönerna med hustru och nyfött barnbarn. Det är inte i så bra skick. Så det är lite bråttom.

Gerard står i köket och funderar. Här var de tvungna att riva upp golvet efter en vattenskada och sedan lägga nytt golv. Samtidigt kastades det mesta av den gamla inredningen ut. Huset blev inte mer skadat av det bristande underhållet än att det går att renovera. Men det är mycket arbete, säger Gerard

Framtidstro

Han och Inger sprudlar av framtidstro. De är övertygade om att det går att vända utvecklingen i en avfolkningsbygd som Haverö. Men då måste de levande invånarna få mer omsorg än de döda, som ligger på kyrkogården intill prästgården.
Framför allt måste man satsa på kulturen. Det ska finnas något att se och uppleva. Tyvärr räcker det inte bara med vacker natur. Turisterna måste kunna äta och bo också.

Gerard vet vad han talar om. Han har under många år arbetat med att utveckla kulturella projekt i bland annat Frankrike och Italien.
Det kan exempelvis handla om ett slott eller militärt fort som ska fyllas med innehåll och verksamhet. En del av en långsiktig satsning som lett till att landsbygden, framför allt i Frankrike, blomstrar.Men det har inte alltid varit så. För trettio år sedan flyttade människorna från småbyarna i Frankrike. Nu flyttar de tillbaka igen. Och husen har blivit väldigt dyra.

Flera av Ingers och Gerards vänner talar nu om att köpa hus i Haverö med omnejd. Gerard har också intresserat en fransk mäklare av förmedling till objekt i Ånge kommun.

Våra franska vänner trivs här och njuter av stillheten och tystnaden. Av att kunna fiska på sjön och promenera i skogen.Ljudet från gårdstunet ökar. En av vännerna har dragit ut snickarbordet från verkstan och slipar ett par gamla åror. Det finns utrymme och tid för att göra det man vill.

I förrådet hänger flytvästar sida vid sida med längdskidor. Jodå, de franska vännerna var på besök under vintern också. Kanske provade de att ta en skidtur över lägdarna mot sjön.

På den nyligen uppgrävda tomten pågår förberedelserna för bygget av en scen. Stenbumlingarna som togs upp ur jorden när ledningarna grävdes ned, bildar en stadig kant.

Fast grannarna tyckte lite synd om oss när de såg all sten, säger Inger.Rougeron Blom
Nyplanterade bollpilar på gräsmattan, som nyss börjat spira, ska ge publiken skydd från blåst och insyn.
För visst väcker det en viss uppmärksamhet med det fransk-svenska paret som bosatt sig i prästgården i Haverö.
Inger och Gerard säger att de kommer att tillbringa den mesta tiden under de närmaste åren i Haverö. Inte förän huset är hyfsat beboeligt bestämmer de sig för om de ska bo i Sverige eller Frankrike. Kanske både och.

Medelpad – Frankrike

Från början bestämde vi så mycket. Sen blev det ändå inte som vi bestämt. Så nu tar vi en dag i taget.
I Frankrike finns vännerna, maten och de goda vinerna. I Haverö tystnaden och stillheten. Inger och Gerard vill ha båda. Den franska lättjan att bara njuta av livet och den underbara naturen i Medelpad.

Sakta börjar huset ta form. Fönstrena är nykittade och delvis målade, köket börjar bli klart. Kanske finns det tid för semester. Åtminstone några timmar.

Utanför huset blommar sommarängarna. Några hundra meter bort kan man skymta sjön bakom skira björkar. Långt ifrån storstadens brus i centraleuropa.

Med plats för tankar och med gott om frisk luft. Kanske för att njuta av livet och höra när isen lägger sig på sjön. Men bara några timmars flygresa från världsmetropolerna.

Läs mer