Ingrid Tobiasson hovsångerska – mezzosopran

Ingrid Tobiasson hovsångerska – mezzosopran

Utbildning: Operahögskolan i Stockholm.

Debut: Amneris i Verdis Aida, Folkoperan 1985.

Roller vid Kungliga Operan: Elisabetta (Donizettis Maria Stuarda), Adalgisa (Bellinis Norma), Verdis Emilia (Otello), furstinnan av Eboli (Don Carlos) och Amneris (Aida), Bizets Carmen, Santuzza (Mascagnis På Sicilien), Wagners Mary (Den flygande holländaren), Ortrud (Lohengrin), Fricka (Nibelungens ring), Kundry (Parsifal), R. Strauss Clairon (Capriccio) och Klytaimnestra (Elektra), Suzuki (Puccinis Madame Butterfly), Skogvaktarens fru/Ugglan (Janáceks Räven), Omega (Börtz Backanterna), Portvakterskan (Lidholms Ett drömspel), Adriana (Gefors Clara), Brigitta (Korngolds Die tote Stadt), Ludmila (Smetanas Brudköpet), Christina som gammal (Gefors Christina), Fransk operaafton dec. -04, Tjajkovskijs Filipjevna (Eugen Onegin).

Andra engagemang: Bl a Maddalena (Verdis Rigoletto, Norrlandsoperan), Isabella (Rossinis Italienskan i Alger, Malmö Opera och Musikteater), Rosina (Rossinis Barberaren i Sevilla, Folkoperan), Idamante (Mozarts Idomeneo Drottningholms Slottsteater), Fidès (Meyerbeers Profeten, Vasan/OperaVerket), Amneris (Aida, Malmö Opera och Musikteater, även gästspel i Dalhalla), Klytaimnestra (Elektra, Théâtre de la Monnaie i Bryssel, Rouen och Frankfurtoperan).

Skivinspelningar: Bl a Lidholms Ett drömspel, Korngolds Die tote Stadt, Stenhammars Tirfing, Mahlers Kindertotenlieder och Wag-ners Wesendoncklieder med Kungliga Hovkapellet och Sixten Ehrling, Kerstin Jeppsons sångcykel Impossible med KammarensembleN. Kantaten Karins sånger med Jan Wallgrenmusik.

Hovsångerskan Ingrid Tobiasson, mezzosopran, debuterade som Amneris i Aida på Folkoperan och sjöng tidigt Rosina i Barberaren i Sevilla och Maddalena i Rigoletto. Hon anställdes på Kungliga Operan 1988 och har sjungit ett stort antal roller; Carmen, Elisabetta i Donizettis Maria Stuarda, Santuzza i På Sicilien, Ortrud i Lohengrin, Amneris i Aida och Kundiy i Parsifal. På repertoaren har Ingrid även bl a Brigitta i Die tote Stadt, Adalgisa i Norma, Fricka i Rhenguldet. Utöver operahusen i Sverige har Ingrid har gästat bl a Deutsche Oper i Berlin, Brysseloperan och operahuset i Frankfurt i flera omgångar. Vid Malmö Opera har hon tidigare sjungit Isabella i Italienskan i Alger och Amneris i Aida

.

Hon har studerat vid Operahögskolan i Stockholm.1985 sjöng hon Amneris i Aida på Folkoperan i Stockholm, som också blev film. Bland de viktigaste uppgifterna tidigt i karriären kan nämnas Rosina i Barberaren i Sevilla på Folkoperan, Idamante i Idomeneo på Drottningholmsteatern, Maddalena i Rigoletto på Norrlandsoperan och Isabella i Italienska i Alger på Malmö Stadsteater. Hon anställdes på Kungliga operan i Stockholm 1988, där hon har sjungit ett stort antal roller som Carmen, en kritikerrosad Elisabetta i Donizettis Maria Stuarda – även gästspel på Teatro de la Maestranza i Sevilla, Omega i backanterna av Börtz, Portvakterskan i Ett drömspel av Lidholm, Santuzza i Cavalleria Rusticana, Ortrud i Lohengrin, Amneris i Aida och Kundry i Parsifal.

De senaste åren har hon till sin redan omfattande operarepertoar lagt roller som Birgitta i Die Tote Stadt, Världhusvärdinnan i Boris Godunov, Adalgis i Norma, Fricka i Rhenguldet. 1998 sjöng hon också Adalgis i gästspel på Deutsche Oper i Berlin. Hon har haft stor framgång som Klytämnestra i Elektra och Eboli i Don Carlos på Kungliga Operan i Stockholm. Rollen som Klytämnestra har hon gjort i en uppsättning på Theatre de la Monnaie i Bryssel under 2002. Hon är en ofta sedd gäst hos de ledande orkestrarna i Skandinavien och Finland och hon sjunger de flesta alt- och mezzosopran-partierna från Händels Messias till Mahlers åttonde Symfoni.

Upplevda föreställningar

OperaRollOperahusDatum
Hoffmanns äventyrModernKungliga Operan i Stockholm28.2-1991
FalstaffMrs QuicklyKungliga Operan i Stockholm6.4-2008
BatsebaAhinoamKungliga Operan i Stockholm13.12-2008
Spader DamGrevinnanKungliga Operan i Stockholm22.5-2009
Mästersångarna i NürnbergMagdalenaGöteborgsOperan15.5-2011
JenufaFarmor BuryaMalmö Opera19.11-2011
Andrea ChenierLa contessa di CoignyKungliga Operan i Stockholm2011

 

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts