Ingvar Wixell svensk baryton 1931 – 2011

Ingvar Wixell svensk baryton 1931 - 2011 Ingvar Wixell svensk baryton 1931 - 2011

Ingvar Wixell var en av Sveriges mest kända och framgångsrika sångare, och hovsångare. Han debuterade som Papageno i Trollflöjten, vid Riksteatern 1955. Ingvar Wixell baryton

Vid Kungliga Operan i Stockholm har han bl a gjort roller som Silvio i Pajazzo, Figaro i Barberaren i Sevilla, titelrollerna i Rigoletto och Simon Boccanegra, Scarpia i Tosca, Posa i Don Carlos, Marcel i La Bohème och Mamma Agata i Viva la Mamma.

Ingvar Wixell var engagerad vid Deutsche Oper i Berlin mellan 1967-1997. Där han har gjort de flesta stora partierna i sitt fack. Han har gästat de stora internationella operascenerna bl a Covent Garden, Metropolitan Opera, La Scala, Wiener Staatsoper. Operahusen i Paris, Hamburg, München, Chicago och San Francisco samt Festspelen i Bayreuth, Salzburg och Glyndebourne.

Roller

Bland rollerna kan nämnas Amonasro i Aida, Don Carlos i Ödets makt. Germont i La Traviata, Luna i Trubaduren, Renato i Maskeradbalen och titelrollen i Falstaff. Även Greve Almaviva i Figaros bröllop, Figaro i Barberaren i Sevilla, titelrollen i Eugen Onegin och Scarpia i Tosca.

Ingvar Wixell  har gjort ett flertal skivinspelningar bl a Trubaduren, Tosca, Manteln, Figaros bröllop, Rigoletto samt ett stort antal romans- och konsertskivor liksom Fridas visor, Gluntarne och lättare musik. Han har också gjort Scarpia i Tosca och En musiklärare i Ariadne på Naxos, på Malmö Opera och Musikteater.

Upplevda föreställningar

OperaRollOperahusDatum
La BohemeMarcelloMetropolitan Opera Metplayer1978/10.5.2009
ToscaBaron ScarpiaMalmö Opera28.1.2000
Ariadne på NaxosEn musiklärareMalmö Opera25.1.2003

Läs mer